Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Politikerne løber fra ansvaret for social dumping

Randi Smitsdorf. Pressefoto
Annonce

Hver gang 3F i samarbejde med medierne afslører sager om social dumping og menneskehandel, bliver politikerne rystede, sure og bekymrede. Siger de.

Det gjorde de, da filippinske chauffører i Padborg levede på sulteløn i uhumske containere. Og da rumænske håndværkere i Holbæk i stedet for en hvid kontrakt blev spist af med sorte håndører og mad, de kunne finde i skraldespande.

Men det bliver ved uforpligtende hensigtserklæringer om at gøre noget. Politikerne gør intet.

I fire år har kontrolindsatsen mod social dumping levet på lånt tid med midlertidige småbevillinger. Ved årets udgang er de sidste penge fra finansloven brugt. Det betyder, at det er slut med pengene til indsatsen mod social dumping hos politiet, Arbejdstilsynet og Skats task force.

Det er dem, der kontrollerer og spotter menneskehandel til tvangsarbejde. Finder illegale, der arbejder ulovligt i Danmark. Afslører svindel og farligt arbejdsmiljø. Det er dem, der i efteråret 2018 var på besøg hos seks virksomheder i Aarhus, hvor myndighederne havde mistanke om manglende moms- og skattebetaling, problemer med arbejdsmiljøet og illegalt arbejde.

Uden flere penge fortsætter kyniske bagmænd med at udnytte folk, røvrende de arbejdsgivere, der følger reglerne, og snyde statskassen.

Vi ved til gengæld, at kontroller virker. Mere end en tredjedel af de virksomheder, som Arbejdstilsynet har ført tilsyn med siden 2012, fik en reaktion for alvorlige brud på arbejdsmiljøloven. Og Skat fandt uregelmæssigheder hos hver anden virksomhed, der blev kontrolleret i 2018.

Kontrollen er også en god forretning. Siden 2015 har Skattestyrelsen hentet over 738 millioner hjem til statskassen på myndighedsindsatsen imod social dumping. Det er mere, end indsatsen kostede.

"Vi vil ikke acceptere slavelignende vilkår i Danmark," sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen efter DR-dokumentaren om slavelignende forhold i byggeribranchen for en måned siden.

Vi er enige i, at de kyniske plattenslagere, der opfører sig uanstændigt, skal stoppes.

Så hvad med, at beskæftigelsesministeren og de andre politikere får hænderne op af lommen og sikrer en indsats, der matcher udfordringerne?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce