Annonce
Debat

Læserbrev: Psoriasis er jo bare en hudsygdom ...

Lonny Andersen, næstformand i Psoriasisforeningen, Ringkøbing.

Denne fejlagtige opfattelse, at psoriasis bare er en hudsygdom, gælder desværre fortsat vidt og bredt. I dag ved vi, at psoriasis er mere, end det du ser på huden - lidelsen trækker lange skygger til følgesygdomme som både ledsmerter, hjerte-/karsygdomme, diabetes og depression. Det er derfor alfa og omega, at du får en tidlig diagnose og den rette behandling. Og både hvad angår diagnose og behandling, halter det dermatologiske område i Danmark ganske langt bagefter andre folkesygdomme.

Konsekvenserne er til at forstå. Mennesker med moderat til svær psoriasis har gennemsnitligt 28 sygedage alene relateret til deres kroniske sygdom - det vil sige 28 ekstra sygedage per år. Så der er god samfundsøkonomi i at få stillet tidlig diagnose, opspore følgesygdomme og få igangsat effektiv patientinvolveret behandling. Og ikke nok med det, den gennemsnitlige levetid for mennesker med ubehandlet moderat til svær psoriasis er syv år kortere i forhold til baggrundsbefolkningen. Med andre ord, få nu afsat de nødvendige resurser til denne oversete sygdom.

Psoriasisforeningen har igennem flere år presset på for at få etableret et center i Aarhus, der skulle se mere holistisk på behandling af psoriasis. Efter års dialoger med regionale og nationale politikere har det nu resulteret i, at der etableres et Nationalt Center for Autoimmune Sygdomme ledet af dermatologisk afdeling på AUH. Det er vi glade for, at nationale politikere kan se en værdi i - også selvom den økonomiske håndsrækning kun rækker fire år frem. Derfor bør der suppleres og følges op af handling fra regionalt hold.

Og løsningen ligger lige for. Der bør ansættes flere hudlæger i Region Midtjylland efter forbillede i Region Nordjylland, så vi får reduceret ventetiden og får mere tid til den enkelte patient ved konsultationen. Om det sker ved at oprette flere såkaldte ydernumre eller ved at øge antallet af hudlæger på det nye supersygehus i Skejby, er ikke det afgørende. Det afgørende er, at der bliver handlet fra regionens side.

At det er en god investering, både samfundsøkonomisk og i forhold til ønsket om at få et godt liv med psoriasis og ikke leve i skyggen af følgesygdomme og de altid prioriterede, kendte folkesygdomme, synes mere end tydeligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce