Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Rød og grøn retning i budget – trods store mangler

Med Enhedslistens deltagelse i budgetforliget i Aarhus har vi fået en rød og grøn retning på mangt og meget, som vi har kæmpet for i årevis. Glædeligt, at så mange andre partier nu bakker op om alt dette. Det viser, at vores lange seje politiske arbejde bærer frugt, også selvom der i budgetforliget er store mangler.

Med Enhedslistens deltagelse i budgetforliget i Aarhus har vi fået en rød og grøn retning på mangt og meget, som vi har kæmpet for i årevis. Glædeligt, at så mange andre partier nu bakker op om alt dette. Det viser, at vores lange seje politiske arbejde bærer frugt, også selvom der i budgetforliget er store mangler.

Især på to vigtige områder, vi har kæmpet for i mange år, er der store fremskridt. Det gælder først og fremmest klima- og miljøindsatsen, hvor vi har stillet masser af forslag om trafik, grøn og økologisk mad, mindre luftforurening, alternativ energi, biodiversitet, cirkulær økonomi mm. Nu sker der endelig noget, med mange millioner kroner til en klimafond. Det giver håb for fremtiden.

Bedre normeringer i daginstitutionerne har vi foreslået i årevis, uden den store opbakning. Nu er der hjælp fra den nye regering, og med budgetforliget har vi fået garanteret, at penge fra staten til minimumsnormeringer vil gå til dette. Det er virkelig glædeligt.

Dårligt indeklima i daginstitutioner har vi i foråret sat på dagsordenen, og vi har fået resten af byrådet med til at få lavet en indeklima-strategi. Det har ført til, at der med budgetforliget er afsat 30 millioner kroner til at forbedre børne- og arbejdsmiljø med hensyn til indeklima, toiletter og tilgængelighed i århusianske skoler og dagtilbud. Et godt resultat.

Med forliget har vi desuden været stærkt medvirkende til at få afsat penge til flere vigtige ting på forskellige områder: Svalegangens produktion af egne forestillinger, mere personale på Kvinde-Krisecentret, drift af Beboer- og Aktivitetshuset Brabrand Gasværk, forbedret sikkerhed ved Aarhus Å og drift af LGBT+hus, som vi sidste år var alene om at støtte.

Vi har været med til at give 10 millioner kroner ekstra til den kollektive trafik, hvilket vi altid har kæmpet hårdt for. Vi kunne have ønsket os endnu flere penge, men beløbet giver dog en vis forbedring. Og man skal lægge mærke til, at budgettet ikke afsætter millioner til vejprojekter, parkeringsanlæg eller andre prestige-projekter, som sædvanligvis når højrefløjen deltager i budgetforlig.

Sidste år foreslog vi en tandsundhedsplan, uden at få den igennem. Nu er den på budgettet med 3,6 millioner kroner om året, til stor gavn for flere økonomisk svage grupper. Der er også penge til andre af vores forslag som flere cykelstier, skovrejsning, vildskov samt å-omløb, der giver bedre fiskeliv.

Vi har ikke formået at få sat grundskyld eller andre indtægter op, sådan som vi gerne ville, for at få flere penge til velfærd. For efter nedskæringer, besparelser og effektiviseringer gennem flere år mangler der stadig en hel del penge, især på det sociale område og på ældreområdet. Det vil vi holde skarpt øje med, for vi kan ikke med et enkelt forlig rette op på alle mangler og misgerninger.

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce