Annonce
Debat

Læserbrev: Regeringen må tage ansvar

Illustration: Jens Nex

LÆSERBREV: Da udenlandske skattesvindlere for to år siden stjal 12 milliarder kroner fra staten, var forargelsen grænseløs. Men skatteborgerne måtte målløst konstatere, at pengene var tabt. Nogenlunde samme følelse er på vej til at ramme en million lejere i Danmarks almene boliger.

For med lanceringen af den såkaldte ghettopakke 1. marts har regeringen indledt et økonomisk angreb på Landsbyggefondens formue. Landsbyggefonden er beboernes 'friværdi' - penge som er indbetalt af beboerne og øremærket til at sikre, at boligerne er tidssvarende, for eksempel når klimaskærmen er nedslidt, eller skimmelsvamp gør boligerne usunde.

Det er godt, at regeringen påtager sig et ansvar for at rette op på årtiers forfejlet integration, men finansieringen er unfair.

Regeringen lancerede, at Landsbyggefonden skulle drænes for 12 milliarder kroner, men en analyse i Berlingske har vist, at regeringen foreslår at snuppe yderligere 13 milliarder af lejernes penge. Så hvis regeringen i forhandlingerne med S, DF og SF skulle få held til sit forehavende, vil man dræne Landsbyggefonden for hele 25 milliarder kroner. Mere end dobbelt så meget som skattesvindlerne fik med sig.

Det vil få voldsomme konsekvenser for alle de almene boliger, som trænger til renovering. Mange steder vil renoveringen fortone sig i horisonten. Og det er vel at mærke helt almindelige boligafdelinger med helt almindelige mennesker, som har haft tillid til, at indbetalingerne til Landsbyggefonden en dag ville komme deres egen bolig til gavn.

Ghettoudspillet har desværre en anden dagsorden end den, Lars Løkke Rasmussen præsenterede på sit pressemøde. Udspillet er også en statslig spareøvelse, som vil underminere Landsbyggefonden og dermed den langsigtede vedligeholdelse af de almene boliger i hele Danmark.

Regeringen har sagt, at den tager ansvar for at ændre udviklingen i de såkaldte ghettoer. Men regeringen skylder at forklare, hvorfor den ikke vil tage ansvaret for regningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce