Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Retten til et godt idræts- og fritidsliv er et overset velfærdsområde i Aarhus

En budgetmodel på idræts- og fritidsfaciliteter er ikke spild af penge, tværtimod.

Aarhus er en kommune i vækst. 5000 mennesker flyttede hertil alene i 2019, mennesker, der skal bruge boliger, arbejdspladser, skoler og daginstitutioner. Nogle af dem skal måske også bruge pleje, behandling eller rådgivning på et tidspunkt i deres liv. Det er alt sammen noget, vi hurtigt kan blive enige om, er vigtige opgaver, kommunen skal understøtte og løse, da vi jo er et velfærdssamfund. Når det kommer til idræt og fritidsområdet får piben til gengæld en helt anden lyd.

På det åbne møde på rådhuset mandag 2. marts blev det tydeligt, at Socialdemokratiet og SF slet ikke har forstået betydningen af et aktivt liv for borgerne.

SF mente, at man skal prioritere velfærdsområderne, mens S, i et læserbrev rettet mod Stiftens egen Jan Schouby argumenterer for at kigge på helheder over enkeltsager. Så kan jeg med rette stille spørgsmålet, hvor er det fokus på helheden hos Socialdemokratiet?

Historien viser, at vi aldrig prioriterer idræt eller fritidsliv, når kommunen planlægger byudvikling. Enten er det pladsen eller økonomien, som er problemet, men konklusionen er givet på forhånd. Det må man finde en løsning på en anden gang. Aarhus Ø er et godt eksempel, der netop blev fremhævet på det åbne møde. Det samme er den seneste plan for Risskov Engby, et nyt område med 1700 boliger uden nogen udvidelser til idrætten eller foreningslivet. I stedet laves der lappeløsninger fra budgetforlig til budgetforlig ved at afsætte småbeløb, der slet ikke slår til på den lange bane.

Idræts- og fritidsliv er i dag aldrig en del af helhedsbilledet, da det simpelthen ikke anerkendes som et velfærdsområde. S og SF behandler det nærmest som en overflødig luksus, der ligger uden for kommunens kerneopgaver. Sandheden er nok snarere, at det er et overset velfærdsområde med stor betydning for børn, unge, ældre og socialt udsatte borgere.

Idræt er integreret i flere af kommunens indsatser for de syge og svage i samfundet. Tilbud inden for bl.a. sundhed, fællesskab, integration, ældrepleje, ensomhed, ja, sågar ungdomskriminalitet, gør brug af de kommunale idræts- og fritidsfaciliteter. Det samme gør sig gældende for det utal af frivillige foreninger, som for mange mennesker er afgørende for deres hverdag.

En budgetmodel på idræts- og fritidsfaciliteter er ikke spild af penge, tværtimod. Det er en tiltrængt investering i velfærd på tværs af magistratsafdelinger. Nedprioriterer vi idrætten og fritidslivet er det samtidig en nedprioritering af de mange indsatser for vores svageste borgere. Indsatser, der med tiden vil blive færre af, fordi faciliteterne simpelthen ikke slår til længere. Venter vi for længe, går det ud over velfærden og livskvaliteten for borgerne i Aarhus. Byrådet skylder simpelthen borgerne at løfte dette alt for oversete velfærdsområde til budgetforhandlingerne i år.

Daniel Pedersson. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce