Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Rygning skal ikke blive in igen

Først vil jeg takke Andreas Wagner Lønstrup for indlægget i Aarhus Stiftstidende (3. september), for det er nemlig vigtigt, at vi taler om rygning. Både ikke-rygere og rygere.

Jeg vil understrege, at det ikke handler om manglende tolerance eller konfrontation, når Aarhus Byråd tager fat i at snakke om mit forslag til røgfrie udearealer. Tværtimod handler det om at tage et fælles ansvar for kommende generationer.

Jeg har ingen intention om at indlede en hetz mod rygere. Men når der er et stigende antal unge, som begynder at ryge, bliver jeg bekymret. Hvis bybilledet er fyldt med rygere, giver det ikke blot andre mennesker risikoen for passiv rygning. Det sender også et signal til de unge om, at rygning er acceptabelt.

Som jeg fornemmer det, så er rygning allerede gjort til det modsatte. Det skal ikke blive in igen. Det kan vi fastholde ved blandt andet at begrænse rygningen i det offentlige rum. Der er, som bekendt, lavet mange kampagner mod rygning, men når jeg møder unge på byens ungdomsuddannelser, så fortæller de også, at kampagnerne ikke hjælper. Derfor er vi nødt til at tage skridtet videre – mod en røgfri fremtid.

Rygning er et ømtåleligt emne, næsten på linje med hastigheder på vejene. I trafikken gør vi virkelig meget for at mindske antallet af trafikofre, som årligt er omkring 200. Men vi gør ikke lige så meget for de 13.600 danskere, som dør hvert år på grund af rygning.

Det mener jeg, at vi skal, så set i det perspektiv er vi nødt til at tage debatten. Jeg taler naturligvis på baggrund af min rolle som sundhedsrådmand. Men mange organisationer, institutioner og private har allerede meldt sig ind i kampen for et røgfrit Aarhus.

Eksempelvis har Viby Gymnasium og kollegiet i Åby indført totalt forbud mod rygning ude og inde. I Salling Group skjuler man nu tobakken for at nedbringe salget af cigaretter. Musikfestivalen Northside sælger ikke længere cigaretter til festivalen i 2020, og senest er Clemens Bar i Aarhus åbnet, hvor der hverken er rygerum eller cigaretsalg.

Det er initiativer og en samfundsudvikling, vi ikke skal eller kan negligere. Det er en udvikling, jeg bakker op om, og hvor jeg vil gå længere for en røgfri by, for som det er nu, er risikoen for passiv rygning og antallet af rygere simpelthen bekymrende.

Vi står overfor en kedelig tendens og et kæmpe ansvar. Det er vi nødt til at løfte i fællesskab – rygere og ikke-rygere – så den næste generation ikke skal bakse med følgerne af rygning.

Annonce
Jette Skive. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce