Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Skoler skal have flere penge til specialundervisning

Skolebestyrelsesformand Morten Østergaard, Malling Skole, rejser en både rimelig og højst aktuel problemstilling i avisen tirsdag 10. september, hvor han peger på de massive økonomiske problemer, som den stigende grad af børn i specialtilbud rejser for nogle af vores skoler.

Skolerne kommer under pres, fordi budgetterne ikke vokser, selv om flere børn henvises til et specialtilbud, som er langt dyrere end en plads i en almindelig klasse.

Malling Skole er ramt, men står langt fra alene med problemerne. Det viser den gennemgribende analyse af skolernes økonomi, som Børn og Unge fremlagde umiddelbart før sommerferien. En af konklusionerne af rapporten er netop, at vi skal se på en bedre og mere rimelig tildeling af penge til skolerne, og at specialområdet udgør den måske alvorligste knast i skolernes økonomi.

Derfor går SF sammen med de radikale også til næste uges budgetforhandlinger i Aarhus med et forslag om, at skolerne skal have flere penge til specialundervisning. I dette skoleår forventes 1440 elever i folkeskolerne i Aarhus at modtage specialundervisning eller specialskole. En stigning på 225 elever på bare fire år. Skolernes samlede underskud på den konto ventes at stige til i alt 38 millioner kroner i næste skoleår. Vi ønsker derfor et markant løft til skolernes økonomi, målrettet netop dette område.

Til gengæld er det lidt ærgerligt, at Morten Østergaard får koblet udfordringen på specialområdet sammen med forslaget om købe computere til alle elever. Jeg anerkender, at alting er en prioritering, men netop dette forslag er finansieret af penge, som allerede er afsat til computere og it – og ingen forestiller sig en folkeskole helt uden digitale muligheder eller løsninger, og hvor vi skal tilbage til tavle og kridt som de fremmeste læremidler. Eller en hverdag, hvor kun børn af velstillede forældre har digitale muligheder.

Annonce
Thomas Medom. Foto: Aarhus Kommune
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce