Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Skovbrugets klimabekymringer er varm luft

Man skal høre meget før ørerne falder af. Sidste år skulle man lægge øre til adskillige indlæg om, hvor bekymrede skovbruget var for de danske skove, da den tidligere regering valgte at lægge 3,5 procent af Danmarks samlede skovareal urørt. Et uhørt stort areal, måtte man forstå, for hvorfor overhovedet udlægge areal til natur for naturens skyld, når man i stedet kan producere noget nyttigt som træ?

I år er det klimaet, der hives frem som argument i den store skræmmekampagne imod udlæg af urørt skov. Senest ved pensioneret skovfoged Helge Daus, der i sit læserbrev 1. august, ”Aarhus er ved at miste en skov-generation”, blæser til kamp mod kommunens planer om at lægge Moesgård-skovene urørt til fordel for natur, biodiversitet og friluftsliv: ”Begrebet ’urørt skov’ er ikke til samfundets nytte ej heller bedre for biodiversiteten og slet ikke for klimaet”, lyder den luftige påstand.

Påstanden synes da også at være grebet ud af den blå luft, da fagfolkenes reelle anbefalinger går i den stik modsatte retning. Blandt Danmarks førende biodiversitetsforskere er der udbredt enighed om, at udlæg af urørt skov – med genoprettelse af naturlig hydrologi og udsætning af store planteædere – vil være dét tiltag, der vil gavne skovens natur og biodiversitet absolut mest.

På samme tid bør det også være hævet over enhver tvivl, at urørt skov vil være i stand til at binde store mængder CO2, hvilket ubetinget vil være til gavn for klimaet. Dette er indlysende, når man tænker på, at en urørt skov vil have nettooptag af CO2 i mere end 800 år, mens træerne i en produktionsskov fældes allerede, når de er mellem 100-150 år gamle, hvorefter den bundne CO2 returneres til atmosfæren.

Udlæg af urørt skov vil derudover give både århusianere og byens besøgende mulighed for flere og større naturoplevelser, når de færdes i skovene. En undersøgelse udført af kommunen viser også, at århusianerne i høj grad bakker op om planerne om vildere natur i Moesgård-skovene.

Dermed er de bekymringer, som skovbruget igen og igen fremturer med, om de urørte skoves manglende samfundsnytte og manglende gavn for biodiversitet og klima, ganske ubegrundede.

Vi skal også i fremtiden have produktionsskove, der kan producere tømmer til byggeri og træprodukter, men det må være de private skove, der skal bære dette. Når det gælder de offentlige skove, så bør fokus for disse – selvfølgelig – være på natur og biodiversitet, samtidig med at det give borgere og besøgende mulighed for flere og større naturoplevelser.

Illustration: Jens Nex
Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Leder For abonnenter

Privathospitaler er blevet en vital del af det danske sundhedsvæsen

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce