Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Skulle vi ikke lige lade vores nye regering komme i gang, inden vi stempler den som utilstrækkelig?

Kun få dage efter at regeringen er dannet, er der en række folk, som mener, at den vil for lidt, kan for lidt og har for få ambitioner. Blandt kritikerne er den mangeårige debattør Jesper Park van der Schaft. Jeg nærer stor respekt for Jesper, og jeg anerkender hans bidrag til debatten - Jesper har en bidende pen, og han bruger den gerne i kampen for de allersvageste, hatten af for det.

I sit debatindlæg "Kun et lille ryk fremad for vores svageste med den nye regering" synes jeg dog, at hans kritik rammer helt skævt. For hvornår har der sidst været fokus på psykiatri og psykisk sygdom både igennem en folketingsvalgkamp og efterfølgende i en forhandling om regeringsmagten? Svaret er aldrig.

Med Socialdemokratiets ønske om et 10-årigt perspektiv i psykiatrien, et årligt sundhedstjek af de dårligst fungerende psykisk syge og en økonomisk håndsrækning til dem, hvis tænder er blevet ødelagt af mange års indtagelse af livsnødvendig medicin, er der lagt et fundament for at genrejse psykiatrien til gavn for de syge og sårbare mennesker, den skal kunne rumme.

Jesper har fuldkommen ret i, at der er nok at tage fat på. Men skulle vi ikke lige lade vores nye regering komme i gang, inden vi stempler den som utilstrækkelig? Kunne vi være enige om, at 10 dage ikke er nok til at konkludere, hvad der er regeringens intentioner, og om de er gode eller dårlige? Hvis vi ikke kan det, hvis vi lader reaktioner på fortiden definere vores forhold til fremtiden, kan vi så få øje på forbedringerne for bare fortrydelse?

Personligt er jeg fuld af fortrøstning, vi har fået en regering, der vil måles på, hvordan velfærdssamfundet tager sig af dets svageste medlemmer. Det er godt. Betyder det, at alt med et snuptag bliver bedre? Nej, det gør det ikke, for der venter både store udfordringer og svære beslutninger forude.

Jeg vil gøre mit til, at fokus er på mennesker, på samarbejde og de ressourcer, som muliggør forbedring. Så Jesper, lad os skrives sammen om et år og i fællesskab gøre op, hvordan det så er gået.

Annonce
Camilla Fabricius. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Soloen er i højsædet på Gruppe 38

Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce