Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiets tålmodighed med lange dyretransporter er ubegribelig

Lange dyretransporter i EU har karakter af tortur og skal derfor forbydes. Det var budskabet fra det socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Niels Fuglsang i et debatindlæg i Århus Stiftende 24. september. Jeg må erklære, at jeg er fuldstændig enig.

Lange transporter af levende dyr rejser alvorlige dyrevelfærdsproblemer. Dyrene udsættes ofte for tørst, sult, stress, overdreven varme, udmattelse og manglende plads og hvile. Hvert år dør tusindvis af dyr undervejs på de europæiske landeveje. Desværre betyder EU-regler, at de lange dyretransporter kan forsætte. Et bredt flertal i Folketinget, herunder Enhedslisten, har derfor siden 2004 arbejdet hårdt og intensivt på at få ændret EU-reglerne og forbudt de lange dyretransporter. Samtidig har dyrevelfærdsorganisationer indsamlet millioner af underskrifter fra europæiske borgere i protest over EU-reglerne. Men her 15 år senere har EU fortsat intet gjort for at forbyde de problematiske dyretransporter.

Imens er problemet bare vokset. Dyrenes Beskyttelse kunne sidste år afsløre, at antallet af lange transporter med levende svin ud af Danmark er eksploderet. Danmark er i dag EU’s suverænt største eksportør af levende smågrise. Det giver os et særligt ansvar. Derfor stillede Enhedslisten tidligere på året forslag i Folketinget om, at Danmark skulle gå foran og lave et forbud imod lange dyretransporter fra Danmark. Til vores overraskelse afviste Socialdemokratiet forslaget.

Det ville være fantastisk, hvis det lykkedes at indføre et forbud mod lange dyretransporter på EU-plan. Det vil vi i Enhedslisten forsat arbejde benhårdt på, men vi kan ikke længere bare vente på et passivt EU, sådan som Niels Fuglsang foreslår. Der er brug for handling nu og her. Vi skylder dyrevelfærden at sætte handling bag de flotte ord. Derfor bør Danmark ikke længere vente på EU, men gå foran og indføre et forbud i Danmark. Det er mig ubegribeligt, at Socialdemokratiet ikke har samme tilgang.

Nikolaj Villumsen, medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, valgt i Østjylland. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce