x
Annonce
Debat

Læserbrev: Sparekataloget er en afvikling af støtte og omsorg for kommunens socialt udsatte, psykisk syge og handicappede

Mikkel Rasmussen, speciallæge i psykiatri, formand for Psykiatri-Listen, regionsrådsmedlem og borger i Aarhus. Pressefoto

Når jeg kigger ned over sparekataloget i Aarhus Kommune, bliver jeg dybt, dybt bekymret. De indsatser, der skal varetage borgerens ve og vel på tværs af problemer og diagnoser, spares væk. Det udfordrer opkvalificering af personale, sparringsmuligheder og tilbud til vores mest udsatte borgere. Der er serviceforringelser hele vejen rundt, uanset om borgeren har problematikker som hjerneskade, misbrug, psykisk sygdom eller øvrige handicap uanset alder. Selv de hjemløse bliver sparket til i sparekataloget!

Det ser ud til, at ældrepleje, børne- og ungeområdet samt sociale forhold og beskæftigelse står for store dele af besparelserne. Alle forslag vil føre til mærkbart forringede kår for kommunens borgere og taler stik imod al sund fornuft, grundige rapporter og anerkendt forskning. Det her rammer trygheden for kommunens borgere og rammer samtidig kerneopgaverne i vores velfærd, som burde være fundamentet i en sund kommune.

En af mine store bekymringer er, at der ikke er sat penge nok af til etableringen og driften af Psykiatriens Hus i Aarhus. Der er bevilliget penge hertil fra både regeringen og regionen, men nu mangler der pludselig syv millioner kroner til den årlige drift af tilbuddet. Korthuset vil falde sammen, hvis disse penge ikke findes, og igen vil det være kommunens psykisk syge borgere, der kommer til at betale prisen med endnu en forringelse af tilbud.

Mennesker med psykisk sygdom er under pres over hele linjen. Det gælder på hospitalerne, de kommunale bosteder og i støtten i eget hjem. I Aarhus er man nødt til at styrke hjælpen til psykisk syge. Mange tabes mellem sektorerne, og der er månedlange ventetider på både bostøtte eller socialpsykiatriske bosteder.

Psykiatriens Hus bygger på en model fra Silkeborg, hvor der er gode erfaringer med at bryde grænserne mellem beskæftigelse, socialpsykiatrisk støtte og den regionale behandlingspsykiatri. Lige netop dette helhedsorienterede fokus burde der investeres meget mere i. Det er investeringer i mennesker, der vil give tifold igen ved rette indsatser. Det er et lille skridt i en rigtig retning at etablere dette samarbejde på tværs, og nu truer en spareøvelse med at lukke det ned, inden det overhovedet er kommet i gang. Det kan man simpelthen ikke være bekendt. Alt for mange mennesker tabes både i den regionale del og den kommunale del.

Sparekataloget ligner overordnet en afvikling af psykiatrien. En afvikling af bostøtte, som hjælper borgerne med at håndtere deres sygdom og hverdag. En afvikling af botilbud til de borgere, der er for syge til at bo i deres eget hjem, eller som ikke har noget hjem, men ikke har behov for indlæggelse til psykiatrisk behandling. En afvikling af opsøgende og tidlig indsats for borgere, der ikke får den rette hjælp. En afvikling af aktivitetstilbud og undervisning. Altså en afvikling af kommunens kerneopgaver! Og nej kære byråd, I skal ikke finde den manglende finansiering af Psykiatriens Hus indenfor de eksisterende tilbud til psykisk syge og socialt udsatte i øvrigt.

Hvor skal pengene komme fra? Man kunne overveje at kigge på magistratstyrets form. Man kunne overveje, om det er rimeligt, at Aarhus forsat skal bruge op imod 100 mio. kr. årligt på eksterne konsulenter. Man kunne overveje færre prestigeprojekter og at stoppe flere nye foreløbigt. Man kunne overveje rimeligheden i løn- og direktørbonusser i embedsmandslaget. Man kunne overveje at hæve skatten.

Generelt burde der ikke spares på tilbud eller sociale indsatser til borgere i Aarhus Kommune. Det er en omvendt Robin Hood. I tager fra de fattige og giver til de rige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Lars fra Åbyhøj lod sig ikke begrænse af omgivelsernes forventninger

Kultur

Så bliver det ikke billigere: Værtshus lokker med tre liter øl for en tyver

CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Aarhus

Golfspillere svinger igen køllen trods coronakrisen: Masser af spillere mødes på greenen

Annonce