Annonce
Debat

Læserbrev: Sproglærerne og den faglige viden i frit fald

Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd:

Sproglærerne i Aarhus er chokerede over embedsmændenes indstilling til politikerne (som er på byrådets dagsorden onsdag 7. juni, red.). Vi håber her at kunne klæde politikerne bedre på.

Siden Aarhus Kommune valgte at konkurrenceudsætte undervisning i dansk som andetsprog, har opgaven været i udbud flere gange, hver gang med et lavere prisniveau og masseafskedigelser blandt personalet til følge. I denne proces har de fastansatte medarbejderes ansættelses- og arbejdsvilkår konstant været i spil. Reelt risikerer vi at blive fyret hvert fjerde år. Den sikkerhed i form af en stabil økonomi, der normalt følger en fastansættelse, er ikke til stede. Dette til trods for, at vi taler om ganske almindelige undervisningsjobs og ikke højrisikostillinger, hvor lønnen så også er tilsvarende høj.

Ved de foregående udbud har Aarhus Kommune valgt at gøre brug af Lov om virksomhedsoverdragelse, hvilket ikke har forhindret fyringer i den efterfølgende udbudsperiode, men dog ydet de fastansatte en vis beskyttelse i udbudssituationen og sikret videreførelsen af opgaven på en kontinuerlig og nogenlunde reguleret måde.

Det er derfor med stor bekymring og forundring, vi har erfaret, at virksomhedsoverdragelse ikke planlægges indskrevet i det kommende udbud. Med et snuptag står en hel medarbejdergruppe uden nogen form for økonomisk sikkerhed. Vi bliver efterladt i en situation af stress og afmagt, fordi vores eksistensgrundlag er truet. Samtidig frygter vi, at den høje faglige kompetence, vi som specialuddannede sproglærere har opbygget, forsvinder fra området. At flytte opgaven over til nye medarbejdere vil medføre et væsentligt videnstab med et følgende kvalitetstab, hvilket selvfølgelig også vil have konsekvenser for det produkt, kommunen tilbyder kursister, flygtninge og indvandrere.

Dertil risikerer den manglende virksomhedsoverdragelse at ende med social dumping, da private udbydere kan entrere med billigere arbejdskraft.

Vi vil derfor indtrængende henstille til Aarhus Kommune at udvise social ansvarlighed og revurdere denne beslutning. Vi har i Danmark brugt over 100 år på at sikre rimelige ansættelses- og arbejdsmiljøforhold for ansatte. Aarhus Kommune har også ligget i front som en kommune, der vægter dette højt. På trods af at kommunen er socialdemokratisk ledet, vælger man nu at kaste langt over 100 personer ud i ekstrem utryghed.

Det siger sig selv, at valget om ikke at indskrive virksomhedsoverdragelse har meget alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet og trivslen. Dette på et område, hvor det er af stor samfundsmæssig vigtighed, at man lykkes med opgaven. Det synes som en skrue uden ende.

Sproglærerne er i frit fald.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce