Annonce
Debat

Læserbrev: Sproglærerne og den faglige viden i frit fald

Åbent brev til politikerne i Aarhus Byråd:

Sproglærerne i Aarhus er chokerede over embedsmændenes indstilling til politikerne (som er på byrådets dagsorden onsdag 7. juni, red.). Vi håber her at kunne klæde politikerne bedre på.

Siden Aarhus Kommune valgte at konkurrenceudsætte undervisning i dansk som andetsprog, har opgaven været i udbud flere gange, hver gang med et lavere prisniveau og masseafskedigelser blandt personalet til følge. I denne proces har de fastansatte medarbejderes ansættelses- og arbejdsvilkår konstant været i spil. Reelt risikerer vi at blive fyret hvert fjerde år. Den sikkerhed i form af en stabil økonomi, der normalt følger en fastansættelse, er ikke til stede. Dette til trods for, at vi taler om ganske almindelige undervisningsjobs og ikke højrisikostillinger, hvor lønnen så også er tilsvarende høj.

Ved de foregående udbud har Aarhus Kommune valgt at gøre brug af Lov om virksomhedsoverdragelse, hvilket ikke har forhindret fyringer i den efterfølgende udbudsperiode, men dog ydet de fastansatte en vis beskyttelse i udbudssituationen og sikret videreførelsen af opgaven på en kontinuerlig og nogenlunde reguleret måde.

Det er derfor med stor bekymring og forundring, vi har erfaret, at virksomhedsoverdragelse ikke planlægges indskrevet i det kommende udbud. Med et snuptag står en hel medarbejdergruppe uden nogen form for økonomisk sikkerhed. Vi bliver efterladt i en situation af stress og afmagt, fordi vores eksistensgrundlag er truet. Samtidig frygter vi, at den høje faglige kompetence, vi som specialuddannede sproglærere har opbygget, forsvinder fra området. At flytte opgaven over til nye medarbejdere vil medføre et væsentligt videnstab med et følgende kvalitetstab, hvilket selvfølgelig også vil have konsekvenser for det produkt, kommunen tilbyder kursister, flygtninge og indvandrere.

Dertil risikerer den manglende virksomhedsoverdragelse at ende med social dumping, da private udbydere kan entrere med billigere arbejdskraft.

Vi vil derfor indtrængende henstille til Aarhus Kommune at udvise social ansvarlighed og revurdere denne beslutning. Vi har i Danmark brugt over 100 år på at sikre rimelige ansættelses- og arbejdsmiljøforhold for ansatte. Aarhus Kommune har også ligget i front som en kommune, der vægter dette højt. På trods af at kommunen er socialdemokratisk ledet, vælger man nu at kaste langt over 100 personer ud i ekstrem utryghed.

Det siger sig selv, at valget om ikke at indskrive virksomhedsoverdragelse har meget alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet og trivslen. Dette på et område, hvor det er af stor samfundsmæssig vigtighed, at man lykkes med opgaven. Det synes som en skrue uden ende.

Sproglærerne er i frit fald.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Annonce