Annonce
Debat

Læserbrev: Stop de håbløse planer om havbrug ud for Djurslands kyster

Kirstine Bille. Foto: Syddjurs Kommune

"'Alvorlig' advarsel fra EU får eksperter til at slå alarm: "Vi risikerer sundhedsskadeligt drikkevand". Europa-Kommissionen kræver informationer om nye tiltag fra den danske regering for at sikre vandmiljøet i Danmark mod kvælstofforurening fra landbruget. Det kan ende med en retssag, siger eksperter, der kalder EU-advarslen 'alvorlig'."

Således stod der at læse i mandagens Berlingske Tidende. Landbruget har ikke gjort nok, og de eksisterende havbrug har forurenet langt mere end hidtil opgivet! Det vil sige, at det "miljømæssige råderum", der skulle give plads til nye havdambrug i danske farvande, ganske som vi i SF har hævdet hele tiden, er et bluffnummer!

SF Norddjurs, Syddjurs og Samsø har som bekendt en klage liggende hos Europa-Parlamentets borgerklageudvalg over regeringens beslutning om at tillade yderligere havdambrug. EU-Kommissionen har indtil videre afvist at reagere over for Danmark, da der endnu ikke er udarbejdet en bekendtgørelse til loven, der konkretiserer den tilladte forøgelse af forurening. Og dermed viser, at Danmark vil overtræde EU's miljølovgivning.

Ligeledes er der argumenteret med, at der jo ikke er givet nogen tilladelser til havbrug endnu, så der er ikke sket nogen overtrædelse. Det er i sig selv grotesk, at der på den måde først skal forurenes for meget, før man erklærer det ulovligt. "Lig på bordet"", så at sige.

Det ser nu ud til, at EU-Kommissionen er ved at få øjnene op for den alvorlige tilstand og sender en alvorlig advarsel til regeringen.

Nu er det så kommet frem, at Socialdemokratiet har fået kolde fødder over deres medvirken til loven om vækst i akvakultur og trækker sig ud af aftalen. Det hilser jeg velkomment. Men det fjerner desværre ikke truslen om store havbrug ud for Djurslands kyster. Regeringen og Dansk Folkeparti har jo stadig flertal bag aftalen.

I mine øjne kan regeringen helt spare sit arbejde med at udarbejde ny bekendtgørelse, nu hvor kommissionen helt klart har sagt, at grundlaget for loven om øget akvakultur hviler på et helt forkert grundlag. Intet miljømæssigt råderum - intet forspring på målene om rent havvand i Danmark!

Stop de håbløse planer, og gå videre med udvikling af fiskeopdræt i landbaserede, lukkede anlæg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce