Annonce
Debat

Læserbrev: Stop de håbløse planer om havbrug ud for Djurslands kyster

Kirstine Bille. Foto: Syddjurs Kommune
Annonce

"'Alvorlig' advarsel fra EU får eksperter til at slå alarm: "Vi risikerer sundhedsskadeligt drikkevand". Europa-Kommissionen kræver informationer om nye tiltag fra den danske regering for at sikre vandmiljøet i Danmark mod kvælstofforurening fra landbruget. Det kan ende med en retssag, siger eksperter, der kalder EU-advarslen 'alvorlig'."

Således stod der at læse i mandagens Berlingske Tidende. Landbruget har ikke gjort nok, og de eksisterende havbrug har forurenet langt mere end hidtil opgivet! Det vil sige, at det "miljømæssige råderum", der skulle give plads til nye havdambrug i danske farvande, ganske som vi i SF har hævdet hele tiden, er et bluffnummer!

SF Norddjurs, Syddjurs og Samsø har som bekendt en klage liggende hos Europa-Parlamentets borgerklageudvalg over regeringens beslutning om at tillade yderligere havdambrug. EU-Kommissionen har indtil videre afvist at reagere over for Danmark, da der endnu ikke er udarbejdet en bekendtgørelse til loven, der konkretiserer den tilladte forøgelse af forurening. Og dermed viser, at Danmark vil overtræde EU's miljølovgivning.

Ligeledes er der argumenteret med, at der jo ikke er givet nogen tilladelser til havbrug endnu, så der er ikke sket nogen overtrædelse. Det er i sig selv grotesk, at der på den måde først skal forurenes for meget, før man erklærer det ulovligt. "Lig på bordet"", så at sige.

Det ser nu ud til, at EU-Kommissionen er ved at få øjnene op for den alvorlige tilstand og sender en alvorlig advarsel til regeringen.

Nu er det så kommet frem, at Socialdemokratiet har fået kolde fødder over deres medvirken til loven om vækst i akvakultur og trækker sig ud af aftalen. Det hilser jeg velkomment. Men det fjerner desværre ikke truslen om store havbrug ud for Djurslands kyster. Regeringen og Dansk Folkeparti har jo stadig flertal bag aftalen.

I mine øjne kan regeringen helt spare sit arbejde med at udarbejde ny bekendtgørelse, nu hvor kommissionen helt klart har sagt, at grundlaget for loven om øget akvakultur hviler på et helt forkert grundlag. Intet miljømæssigt råderum - intet forspring på målene om rent havvand i Danmark!

Stop de håbløse planer, og gå videre med udvikling af fiskeopdræt i landbaserede, lukkede anlæg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Endnu en skoleelev er smittet med corona: 32 børn og seks medarbejdere sendt hjem

Aarhus For abonnenter

Borgerlige partier sikrer festugen: Lad os ikke styre af frygt

Aarhus

30-årig dømt for at sætte ild til overbos lejlighed: - Et rent held at ingen kom til skade

Annonce