Annonce
Debat

Læserbrev: Stop for salg af tobak til musik- og kulturfestivaler i Aarhus

Illustraton: Jens Nex

Flere og flere unge danskere begynder at ryge. Det viser de nyeste tal fra Den Danske Sundhedsprofil og markerer samtidig en udvikling, som vi - som samfund - har et fælles ansvar for at bryde.

Det er en af kommunens opgave at forebygge sygdomme, lave kampagner og støtte folk, der ønsker at stoppe med at ryge.

Derfor er det i mine øjne forkert, at Aarhus Kommune samarbejder med festivaler, som sælger cigaretter. Derfor foreslår jeg Aarhus byråd onsdag 23. maj, at det indføres som en fast del af alle aftaler, som Aarhus Kommune indgår med arrangører af musik- og kulturfestivaler, at der ikke må sælges tobak til arrangementerne.

Ved første øjekast tegner resultaterne fra Den Danske Sundhedsprofil et positivt billede, når det kommer til rygning. Antallet af borgere i Aarhus, der ryger dagligt, er faldet støt siden 2010, og med 13 procent af borgerne, der ryger, er Aarhus den mest røgfrie kommune i Region Midtjylland. Så langt så godt!

Men billedet ændrer sig, når vi dykker ned i tallene. I hvert fald for de unges vedkommende. Modsat den generelle udvikling ser vi desværre, at flere og flere unge begynder at ryge.

Den udvikling mener jeg, vi bliver nødt til at sætte ind mod. Derfor har vi også opfordret ungdomsuddannelser til at sætte røgfri skoletid på dagsordenen i bestyrelserne, og Viby Gymnasium er Aarhus første røgfri gymnasium. Godt gået.

Musik- og kulturfestivaler er et stort samlingssted for unge, og her kædes musik og fest ofte sammen med rygning. Det kan være til en musikfestival, at du som ung prøver at ryge en cigaret for første gang, eller det kan være der, hvor du begynder at ryge igen efter at være stoppet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce