Annonce
Debat

Læserbrev: Stop hetzen - bidrag i stedet til løsninger, der afhjælper hjemløsheden i Aarhus

hjemløsehetzmennekesyn nex

Bidrag i stedet til løsninger, der afhjælper hjemløsheden i Aarhus

Seneste skud på stammen af angreb mod byens hjemløse og udsatte pryder forsiden af Stiften 18. september i anledning af et budgetforslag fra partiet Venstre om flytning af Kirkens Korshærs natherberg for hjemløse ved Klosterport.

I Aarhus er hjemløsheden stigende og har været det siden 2011. Aarhus er danmarksmester i hjemløshed for unge under 30 år. Vi er nødt til at adressere den stigende hjemløshed i stedet for at udskamme hjemløses ret til at færdes som mennesker i centrum af byen. Specielt byens politikere i det siddende byråd burde, som flertallet heldigvis allerede gør, bruge deres politiske indflydelse til at øge indsatsen for at afhjælpe hjemløsheden og drage omsorg for byens udsatte og hjemløse.

Man kan ikke skubbe, tvangsfjerne og puffe de hjemløse ud af byen i et naivt håb om, at de så forsvinder fra jordens overflade. Der findes ingen enkle løsninger på hjemløshedens komplekse problemer.

På Sydhavnen i Aarhus, hvor Venstre foreslår natherberget placeret, er der allerede to væresteder, et natherberg, et misbrugscenter, en nålepark og et stofindtagelsesrum. Samtidig er der planer om, at byudvikle over 60.000 kvadratmeter erhvervsbyggeri i området. Efter et langt sejt træk igennem flere år er Aarhus Kommunes spredningsstrategi med bedre tilbud til socialt udsatte flere steder i byen så småt begyndt at fungere. Det giver derfor ingen mening igen at koncentrere de socialt udsatte - denne gang på Sydhavnen i Aarhus. Der er brug for flere gode alternativer i byen, ikke færre.

Vi er i Aarhus nødt til at stå sammen om at afhjælpe hjemløsheden i stedet for at hetze byens socialt udsatte og hjemløse rundt og rundt efter frie rum, som ikke er der. Heldigvis er der allerede mange gode kræfter i gang med rigtig gode indsatser, der virker både for borgerne og byen. For at remse et par stykker op; En god by for alle-netværket, hvor kommune, politi, erhvervsdrivende, private organisationer og byens borgere sammen finder fælles løsninger på problemerne. De sociale viceværter, der hjælper i byens rum og på udsatte steder. Naboer i Klosterområdet, der ringer, når der er problemer, så vi kan få dem løst i fællesskab.

Der er rent faktisk rigtig mange ting, der allerede lykkes, når kræfterne forenes. Gennem de indsatser, der i samarbejde med kommunen laves for socialt udsatte og hjemløse i Aarhus, er det i mange tilfælde lykkedes at få folk ud af hjemløsheden. Blandt andet er en del socialt udsatte blevet hjulpet tilbage til deres hjemkommune, og en del andre er kommet væk fra Klostertorv i passende tilbud.

Lad os bekæmpe den stigende hjemløshed uden at udskamme byens socialt udsatte og hjemløse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce