Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Styrk den mangfoldige skole

Folkeskolen bliver ofte nævnt som den vigtigste samfundsinstitution i det danske samfund. Det er her, vi mødes som borgere på tværs af sociale skel. På trods af forskellene opstår tillid og forståelse. Mange samfundsforskere begrunder netop tilliden mellem mennesker som det bærende element, der har skabt velfærd og velstand i Danmark. I mangel af store naturressourcer har vi altså noget, der er værd at bevare og kæmpe for.

Mødet på tværs af samfundsklasser er en arv fra folkehøjskolerne, hvor de forskellige stænder mødtes for at blive oplyste samfundsborgere og blive et folk. Denne funktion bliver i højere grad varetaget af folkeskolen i dag. Men også her kan det gå på hæld, hvis vi ikke handler på de tendenser, vi ser på skoleområdet. I dag er andelen af danske børn, der går på en privatskole, markant over gennemsnittet i OECD-landene, og andelen er stigende. 17,4 procent af førsteklasseelever og 20 procent af udskolingen gik i 2018 på en privatskole. Det viser en ny analyse fra AE-rådet.

En anden undersøgelse fra AE viser samtidig, at overklassen ofte vælger de samme skoler til deres børn, og skolerne dermed deler sig i A- og B-hold. Det truer vores sammenhængskraft. De velstillede middel- og overklassebørn vil vokse op uden at få forståelse for de ganske anderledes livsbetingelser og værdier, der findes i underklassen. Det gælder i øvrigt også omvendt.

Selvom Danmark er lille, er forskellene det ikke. Baggrund og livserfaring er afgørende for, hvordan vi lever vores liv, og det kan man ikke erfare, hvis man kun møder mennesker, der ligner en selv.

Vi skal vende udviklingen. Folkeskolen har brug for investeringer i flere lærere, lavere klassekvotienter og mere forberedelsestid. Privat- og friskolerne skal fortsat bidrage med de gode pædagogiske alternativer til folkeskolen. Også som inspiration til folkeskolen. Derfor vil SF heller ikke sænke koblingsprocenten til 71 procent som Socialdemokratiet. Der i så fald ville koste landets 552 fri- og privatskoler 365 millioner kroner årligt. Men privatskolerne skal tage samme sociale ansvar som folkeskolen, så vi fortsat mødes på tværs af skel. Det statslige tilskud til privatskolerne bør derfor differentieres med et socialt taxameter, der afhænger af den enkelte skoles elevsammensætning.

Det reducerede tilskud skal bruges til at investere i folkeskolen, så folkeskolen kan forblive førstevalget hos elever og forældre.

Morten Siig Henriksen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce