Annonce
Debat

Læserbrev: Sund fornuft at droppe vegansk tvangskost

Jette Skive (DF), rådmand for Social og Omsorg, Aarhus Kommune. Foto: Aarhus Kommune
Annonce

Lad mig slå fast med det samme: Hvis beboere på et århusiansk plejehjem ønsker vegetarisk eller vegansk mad, så får de selvfølgelig det. Vores medarbejderes store indsats med at få køkkener og madlavning tilbage på plejehjemmene handler blandt andet netop om at give beboerne indflydelse på den daglige menu. Og med madproduktion i hjemmet kan personalet lettere tilpasse til den enkeltes ønsker - det er en væsentlig del af pointen ved omlægningen. Og en pointe, som var lige ved at gå fløjten med forslaget fra mine kolleger i byrådet om at indføre tvungen vegansk kost på plejehjem og i daginstitutioner.

Det glædede mig derfor at høre, at forslaget blev trukket tilbage. Udover at være en meget dyr ordning, så ville det også være en hån mod vores beboere, der for langt størstedelens vedkommende holder af klassiske danske retter, hvor kød er en vigtig bestanddel. Og for hvem det i forvejen kan være svært nok at få indtaget den mængde protein, de har brug for. Jeg har meget svært ved at forestille mig en i forvejen småtspisende beboer tygge sig igennem en stor nok mængde sojabønner til at dække sit ernæringsmæssige behov. Og nyde maden samtidig.

Når det gælder mad, handler sundhed nemlig langt fra kun om grøntsager, men i høj grad også om nydelse. Om livskvalitet. Som det stillede forslag ville have frataget de ældre.

Samtidig ville indførelsen af vegansk mad med garanti have medført et gigantisk madspild, og så ville den såkaldte klimagevinst, som forslaget skulle give, også være gået fløjten. Plejehjemmenes køkkenpersonale og ernæringsassistenter gør i forvejen en stor indsats for at reducere madspild, og jeg tør godt vædde med, at vi ville se mange fyldte veganske fade gå ud igen - vi så det blandt andet i DR's i øvrigt fantastiske udsendelse "180 dage på plejehjem" fra et af vores plejehjem i Aarhus: Her ville de skønne unge mennesker, der flyttede ind blandt andet gerne servere deres favoritretter for beboerne. Det så lækkert ud, men var desværre alt for moderne for beboerne.

Hvad klimaet angår, så har vi i Sundhed og Omsorg for længst forpligtet os på Økoløft Aarhus, og vores køkkener og cafeer gør i forvejen alt, hvad de kan for klimaet.

Når man lægger dén indsats oveni de sundheds- og ernæringsmæssige fordele, som god og ønsket mad giver, så giver forslaget ingen mening. Og jeg vil råde mine kolleger i byrådet til ikke at vende tilbage med et revideret forslag eller på anden vis forsøge at trække uhensigtsmæssige kostvaner ned over hovedet på borgerne.

Maden på plejehjemmene skal være lige nøjagtig, som beboerne ønsker den.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Kun 40 nye i Aarhus smittede det seneste døgn: Begynder coronakurven at flade ud?

Debat

Skal somalierne stå for skud for alt?

Aarhus

Corona-tal med vokseværk: Tre mulige forklaringer på udviklingen i Aarhus

Aarhus

Jacob Bundsgaard og Bünyamin Simsek uddelte mundbind til århusianerne: - Vi er nødt til at vænne os til at bruge dem

Aarhus

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

Annonce