Annonce
Debat

Læserbrev: Tænk langsigtet - hold fokus på at øge plastgenanvendelsen

Thomas Drustrup
Annonce

Den danske ambassadør i EU, Kim Jørgensen, skrev forleden, 18. juli, en kronik i Århus Stiftstidende, hvor han bl.a. roser Plastindustrien for at opfordre de danske plastvirksomheder til at anvende mere genanvendt plast i produktionen. Jeg vil indledningsvis gerne kvittere for, at der er blevet lagt mærke til vores indsats for at øge genanvendelsen og for at fremme den cirkulære økonomi. Det er en utrolig vigtig dagsorden, hvor både industri og danske NGO'er som f.eks. Plastic Change, Det Økologiske Råd og Danmarks Naturfredningsforening trækker i den samme retning gennem samarbejde i en lang række forskellige projekter.

I kronikken fremhæver Kim Jørgensen også en række forslag fra EU-Kommissionens seneste udspil med fokus på engangsplast, som bl.a. vil medføre et direkte forbud af engangsbestik og tallerkner i plast.

Jeg er selvfølgelig meget enig i EU-Kommissionens overordnede ambition om at forebygge plast i havet, men det er også vigtigt at vælge de rette løsninger. Det giver ikke meget mening at forbyde et produkt - bare fordi det er fremstillet i plast - hvis alternativet så samlet set er miljømæssigt værre.

I Plastindustrien håber vi derfor, at EU-Kommissionen foretager en række grundige analyser af produktalternativerne inden, at man eventuelt vælger at vedtage et forbud mod specifikke plastprodukter.

Hvis det ikke er tilfældet, så risikerer vi, at udspillet ikke alene er dårligt for miljøet, men også til skade for antallet af danske produktionsarbejdspladser i plastbranchen.

Kim Jørgensen er også begejstret for den danske beslutning om at udvide pantsystemet, hvilket er et synspunkt, som jeg deler til fulde. Men der er ingen tvivl om, at der er brug for yderligere initiativer for at få sat skub i udviklingen.

I den forbindelse vil jeg gerne foreslå, at den kommende danske plasthandlingsplan indeholder forslag om at indføre en ensartet affaldssortering på tværs af kommunegrænserne, og at der bliver åbnet for, at flere private aktører får adgang til plastaffaldet fra husholdningerne. Det er to konkrete forslag, som vil forbedre mulighederne for at øge plastgenanvendelsen og at skabe grønne produktionsjobs.

Afslutningsvis vil jeg give Kim Jørgensen ret i, at Danmark i en europæisk kontekst er godt på vej, men jeg håber også, at vi fremadrettet kan fastholde et højt ambitionsniveau, når det handler om en mere bæredygtig brug af plast.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Forpustet AGF-lejr: Hold kæft, det var fedt. Fansene bar os frem

Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce