Annonce
Debat

Læserbrev: Tag Letbanen til skov og strand ved Den Permanente

Sebastian Jonshøj, formand for DN i Aarhus. Privatfoto

Når letbanen i en forhåbentlig ikke alt for fjern fremtid får lov at genåbne strækningen mod Grenaa, så kunne det første stop udenfor bymidten helt oplagt blive ved Den Permanente, nedenfor Riis Skov. Der findes allerede i dag et trinbræt, der blot trænger til en mindre ansigtsløftning, og passagererne står faktisk netop nu derude og venter utålmodigt på at komme hjem efter en lang sommerdag ved vandet.

På samme måde vil de næsten 10.000 vikinger i landets største vinterbadeklub bidrage til at sikre kundegrundlaget i de mørke og kolde vintermåneder. Ja, selv et festligt besøg på Sjette Frederiks Kro kunne blive så meget nemmere - og måske ligefrem endnu hyggeligere - hvis man i fremtiden ikke behøvede at bekymre sig om, hvem der skal tage plads bag rattet, når det sidste glas vin er drukket. Og vejen fra banegården til vandrehjemmet i skoven ville for den lette rejsende blive både smukkere og nemmere end i dag, på samme måde som en spontan skovtur pludselig ikke ville være længere væk end 10 minutters kørsel fra centrum.

Og endelig vil et letbane-stop kunne medvirke til at afhjælpe det trafik- og parkeringskaos, der skæmmer Salonvejen og naturoplevelsen i øvrigt, når skov og strand virkelig besøges.

Der er med andre ord et hav af gode argumenter for en etablering af et letbane-stoppested i Riis Skov ved Den Permanente, og Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus bakker op om dem alle sammen. Hvis vi virkelig vil den kollektive transport, så giver det god mening også at understøtte århusianernes adgang til et meningsfuldt fritidsliv og ikke bare hjælpe dem frem og tilbage til det daglige arbejde.

Det vil være en økonomisk ubetydelig, men meget velanbragt investering i vores lokale velfærd, som vil gavne på tværs af interesser og samfundsgrupper og fremme borgernes rekreative udfoldelsesmuligheder ved skov og strand.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce