Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Tillad først salg af fyrværkeri fra 27. december

Jeg har intet imod fyrværkeri 31. december. Men her, hvor jeg bor, skal jeg leve med uafladeligt fyrværkeri fra 15. december og helt frem til en uge ind i januar. Det er det, der er det egentlige problem.

Nu er det hele jo overstået, så skal vi nu høre om det igen? Ja, alene af den grund, at det er nu, beslutningerne om næste års nytårsfyrværkeri og problemer skal løses.

Jeg har intet imod fyrværkeri 31. december. Men her, hvor jeg bor, skal jeg leve med uafladeligt fyrværkeri fra 15. december og helt frem til en uge ind i januar. Det er det, der er det egentlige problem.

Jeg har en hund, som er panisk angst for fyrværkeri - så slemt, at den er parat til at gøre skade på sig selv for at flygte (sidste år brækkede den benet ved flugt). Jeg medicinerer hunden nytårsaften, så der er nogenlunde ro, men fra 15. december? Vi oplevede juleaften under en højtidelig middag, at et kvaj i nabolaget lige havde et batteri, der skulle afsendes. Så var julefreden forbi for vores vedkommende i en times tid.

Når man kun må skyde af efter 27. december, hvorfor så overhovedet sælge det fra 15. december? Hvorfor overhovedet tillade TV-reklamer?

Så mit forslag er enkelt: Tillad først salg af fyrværkeri fra 27. december. Forbyd TV-reklamer om fyrværkeri. Betragt fyrværkeri under samme paragraf som våbenloven fra 1. januar til 27. december (det er jo mindst lige så farligt som knive etc.). Altså er det strafbart overhovedet at være i besiddelse af fyrværkeri i perioden efter nytår og frem til 27. december.

Har man så en lejlighed, hvor man ønsker fyrværkeri, må man alliere sig med professionelle og i øvrigt sørge for de nødvendige tilladelser.

Lad 2019 være det sidste år, hvor vi har set tosser og ansvarsløse med frit slag tyrannisere gader, uskyldige forbipasserende og hunde.

Hvor svært kan det være?

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce