Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Udvisning af somaliere fra Danmark er en skændsel

Omkring 1000 dansk-somaliere har fra Udlændingestyrelsen fået at vide, at de har mistet deres opholdstilladelse i Danmark. Det er en skændsel, at den danske regering på denne måde forfølger en bestemt etnisk minoritetsgruppe, splitter familier, rykker folk op fra deres bopæl i Danmark og tvinger folk til at rejse til det stadig krigshærgede og usikre Somalia.

AarhuSomali har som den eneste somaliske organisation i Aarhus sat fokus på dette og protesteret imod udvisningerne, senest med et velbesøgt offentligt møde om udvisningerne, 13. marts i Fælleshuset i Frydenlund. Her blev der oplyst om de juridiske og politiske forhold ved udvisningerne, og en udvist somalier fortalte sin historie, som dermed blev omtalt i pressen.

Således har AarhuSomali gjort en stor indsats for at oplyse om og kraftigt protestere mod udvisningerne, hvoraf mange af sagerne endnu ikke er endeligt afgjort i Flygtningenævnet.

Sagerne om udvisning har ført til utallige henvendelser til AarhuSomali fra ulykkelige somaliere, som er blevet udvist, og som har søgt råd og vejledning. Flere repræsentanter for AarhuSomali har holdt mange møder med disse folk og har hjulpet dem med at få hjælp fra advokater og andre. Det drejer sig om hjælp til at anke udvisningen og til at få klarhed over deres rettigheder.

En mulighed for de udviste somaliere er at få hjælp til repatriering, altså til at etablere sig i Somalia. I samarbejde med Aarhus Kommune og Dansk Flygtningehjælp vil AarhuSomali hjælpe til med også at oplyse om disse rettigheder. Det sker blandt andet ved et møde torsdag 2. maj i Globus1.

AarhuSomali er pga. dette møde blevet beskyldt for at hjælpe til med udvisning af somaliere fra Danmark. Dette er som nævnt helt forkert. AarhuSomali har tværtimod, som den eneste af de somaliske organisationer i Aarhus, sørget for møder og protester mod udvisningerne og har desuden aktivt hjulpet folk med oplysning om deres rettigheder.

AarhuSomali er desuden blevet beskyldt for at ville hjælpe med at tvangsflytte folk fra områder som Gellerup, Toveshøj og Bispehaven i forbindelse med den såkaldte ”ghetto-plan”. Også dette er helt forkert. Tværtimod var AarhuSomali som den første og eneste somaliske organisation i Aarhus ude med skarp kritik af den såkaldte ”ghetto-plans” tvangsflytning. ”Uværdigt med tvang og etnisk udtynding”, skrev AarhuSomali om ”ghetto-planen” i et læserbrev bragt i Århus Stiftstidende 22. august 2018.

Hvis man er i tvivl om AarhuSomalis skarpe kritik af udvisning af somaliere fra Danmark, kan man se den på vores hjemmeside aarhusomali.dk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce