Annonce
Debat

Læserbrev: Ulovlig diskrimination blev fortiet for byrådet

Keld Hvalsø (EL), byrådsmedlem Aarhus. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Aarhus Byråd har diskuteret nye regler for udlejning af almene boliger, der vil være diskriminerende overfor århusianere med ikke-vestlig baggrund, hvilket Enhedslisten har taget skarpt afstand fra. Nu har det vist sig, at da sagen blev sendt i byrådet, havde Aarhus Kommune allerede for længst fået at vide fra to ministerier, at dette ikke er lovligt. Men det blev fortiet for byrådet, der dermed blev vildledt.

"Håndholdt balanceret anvisning" kaldes de nye regler, fremlagt af rådmanden for Teknik og Miljø. Med dem vil man fremover udelukke lejere, fra visse almene boligområder, hvis de får førtidspension, dagpenge, sygedagpenge eller er i et ressourceforløb.

Men ikke nok med det. Man ville også gerne kunne afvise folk med ikke-vestlig baggrund, med henvisning til regeringens "ghetto-plan", der lægger vægt på, at andelen af ikke-vestlige borgere ikke må overstige 50 procent i de almene boligområder. Men der var tvivl om, hvorvidt dette er lovligt, så Aarhus Kommune spurgte derfor i to ministerier: "Kan en kommune for eksempel "skele" til andel beboere med ikke-vestlig herkomst, når den kommunale anvisningsret udnyttes?"

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens har d. 10.12.2018 svaret, at udlejningskriterier afhænger af lokale forhold, men det understreges: "Der må dog ikke ske diskrimination over for bestemte grupper begrundet i race, hudfarve, afstamning eller national eller etnisk oprindelse eller lignende, når der aftales udlejningskriterier, der giver fortrinsret for særlige grupper af boligsøgende."

I samme skrivelse svarer Justitsministeriet: "Det vurderes i forbindelse med anvisning til udsatte boligområder ikke at være sagligt at lægge vægt på de pågældende personers statsborgerskab eller deres oprindelse."

Det står altså helt klart, at man ikke må afvise lejere, bare fordi de har en ikke-vestlig baggrund. Det er vi meget tilfredse med, da det jo ville være diskrimination. Men i Enhedslisten er vi temmelig rystede over, at disse entydige svar fra de to ministerier ikke blev fremlagt på byrådsmødet 16. januar, da vi diskuterede sagen. I indstillingen fra Teknik og Miljø samt Sociale Forhold og Beskæftigelse er byrådet blevet bedt om at vedtage en regel, der indebærer diskrimination, selvom man godt vidste, det er ulovligt! Brevet med svarene fra de to ministerier er d. 18.12.2018 sendt pr. mail til Borgmesterens Afdeling, altså længe før sagen var i byrådet i januar.

Det er helt utilstedeligt, at så afgørende oplysninger holdes skjult for byrådet i så vigtig en sag, der har stor betydning for mange mennesker i Aarhus. Det må vi altså bede om en forklaring på, når sagen igen kommer i byrådet. Borgmesterens afdeling fik jo svarene allerede i december, så det virker mest af alt, som om disse vigtige oplysninger helt bevidst er holdt tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce