Annonce
Debat

Læserbrev: Ulovlig diskrimination blev fortiet for byrådet

Keld Hvalsø (EL), byrådsmedlem Aarhus. Foto: Kim Haugaard

Aarhus Byråd har diskuteret nye regler for udlejning af almene boliger, der vil være diskriminerende overfor århusianere med ikke-vestlig baggrund, hvilket Enhedslisten har taget skarpt afstand fra. Nu har det vist sig, at da sagen blev sendt i byrådet, havde Aarhus Kommune allerede for længst fået at vide fra to ministerier, at dette ikke er lovligt. Men det blev fortiet for byrådet, der dermed blev vildledt.

"Håndholdt balanceret anvisning" kaldes de nye regler, fremlagt af rådmanden for Teknik og Miljø. Med dem vil man fremover udelukke lejere, fra visse almene boligområder, hvis de får førtidspension, dagpenge, sygedagpenge eller er i et ressourceforløb.

Men ikke nok med det. Man ville også gerne kunne afvise folk med ikke-vestlig baggrund, med henvisning til regeringens "ghetto-plan", der lægger vægt på, at andelen af ikke-vestlige borgere ikke må overstige 50 procent i de almene boligområder. Men der var tvivl om, hvorvidt dette er lovligt, så Aarhus Kommune spurgte derfor i to ministerier: "Kan en kommune for eksempel "skele" til andel beboere med ikke-vestlig herkomst, når den kommunale anvisningsret udnyttes?"

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens har d. 10.12.2018 svaret, at udlejningskriterier afhænger af lokale forhold, men det understreges: "Der må dog ikke ske diskrimination over for bestemte grupper begrundet i race, hudfarve, afstamning eller national eller etnisk oprindelse eller lignende, når der aftales udlejningskriterier, der giver fortrinsret for særlige grupper af boligsøgende."

I samme skrivelse svarer Justitsministeriet: "Det vurderes i forbindelse med anvisning til udsatte boligområder ikke at være sagligt at lægge vægt på de pågældende personers statsborgerskab eller deres oprindelse."

Det står altså helt klart, at man ikke må afvise lejere, bare fordi de har en ikke-vestlig baggrund. Det er vi meget tilfredse med, da det jo ville være diskrimination. Men i Enhedslisten er vi temmelig rystede over, at disse entydige svar fra de to ministerier ikke blev fremlagt på byrådsmødet 16. januar, da vi diskuterede sagen. I indstillingen fra Teknik og Miljø samt Sociale Forhold og Beskæftigelse er byrådet blevet bedt om at vedtage en regel, der indebærer diskrimination, selvom man godt vidste, det er ulovligt! Brevet med svarene fra de to ministerier er d. 18.12.2018 sendt pr. mail til Borgmesterens Afdeling, altså længe før sagen var i byrådet i januar.

Det er helt utilstedeligt, at så afgørende oplysninger holdes skjult for byrådet i så vigtig en sag, der har stor betydning for mange mennesker i Aarhus. Det må vi altså bede om en forklaring på, når sagen igen kommer i byrådet. Borgmesterens afdeling fik jo svarene allerede i december, så det virker mest af alt, som om disse vigtige oplysninger helt bevidst er holdt tilbage.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Parkering i Skejby: Gylden mulighed for at få parkering til at fungere

En arbejdsplads med næsten 9.734 medarbejdere samlet på et areal, der svarer til cirka 500 parcelhusgrunde. Det er ikke svært at forestille sig, at det vil give problemer på mange forskellige områder. Men når det drejer sig om selve en af grundpillerne i vores velfærdssamfund; nemlig et sygehus, så tillader vi faktisk ikke, at der er alt for mange problemer. Så forventer vi - alle vi skatteborgere - at tingene bare kører efter en snor, der hverken knækker eller flosser det mindste. Men sådan er det selvfølgelig ikke i virkelighedens verden og slet ikke, når sygehuset er Aarhus Universitetshospital, der siden den tankemæssige fødsel har oplevet at få fjernet millioner og atter millioner af kroner, så det har meget svært ved at leve op til betegnelsen et supersygehus. Aarhus Universitetshospital er ét af de absolut bedste sygehuse i Danmark med nogle af de absolut bedste indenfor deres fag og specialer. Ingen tvivl om det. Men de senere år har Aarhus Universitetshospital fået et ry for også at være mangelfuldt og problemfyldt. Ikke på grund af personalet, men på grund af en økonomi og nogle økonomiske krav fra stat, der gør, at der alt for ofte har været sparerunder, nedskæringer og omorganiseringer. Samtidig har hospitalet kæmpet for at blive færdigbygget med de forsinkelser og fejl, som - desværre - alt for ofte er på store byggerier i Danmark. Nu står sygehuset færdigbygget, men der er stadig mulighed for forbedringer. Især på parkeringsområdet, som vi beskrev i mandagsudgaven af Århus Stiftstidende. Det har sygehusets ledelse, Region Midtjylland og Aarhus Kommune endelig erkendt og har derfor bedt konsulentvirksomheden Cowi om at udtænke noget bedre og langt mere funktionelt end det eksisterende. Som en - heldigvis - sjælden bruger af Aarhus Universitetshospital er det ikke svært at pege på skiltningen, som et forbedringspunkt. Ikke så meget antallet af skilte, mere størrelse og selve indholdet. Som ansat ved man godt, hvor man skal hen. Som indlagt er det mere eller mindre ligegyldigt, da andre oftest afleverer én. Som pårørende og gæst er man straks mere udfordret. Men hospitalet er førdigbygget og parkeringspladserne er lavet, så nu kan Cowi studere det adfærdsmønster, vi bilister har, når vi ankommer til et sygehus. Cowi har alle muligheder for at lave en analyse, der helt ned til de enkelte pladser kan optimere det for både ansatte og pårørende, så begge grupper får optimale parkeringsforhold tæt på supersygehuset. Alt andet vil være ærgerligt.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce