Annonce
Debat

Læserbrev: Under 100 dage til EU-valget: Flest stemmer i Aarhus Syd

Anne Mette Vestergaard, chef for Europa-Parlamentet i Danmark. Pressefoto
Annonce

Fredag 15. februar er der præcis 100 dage til Europa-Parlamentsvalget søndag 26. maj, hvor også århusianerne skal forbi stemmeboksene.

Ved sidste EU-valg i 2014 var valgdeltagelsen 58,80 procent i Aarhus. Det er flere end de 56,3 procent, der stemte på landsplan. Jeg håber dog, at endnu flere vil stemme til forårets EU-valg.

Måske er du bekymret for klimaforandringer efter sidste års rekordvarme sommer. Måske vil du gerne have indflydelse på, hvad der lovligt kan tilsættes dine fødevarer. Eller måske har du en holdning til, hvordan EU skal tage imod flygtninge. Under alle omstændigheder får du kun medbestemmelse, hvis du husker at sætte dit kryds.

I Aarhus går borgerne mere op i europæisk demokrati end gennemsnittet i Danmark. Men også inden for kommunegrænsen er der forskel på, hvor mange der kom forbi stemmeboksene ved sidste EU-valg. Valgkredsen Aarhus Syd lå i spidsen med en stemmeprocent på 61,8 procent, mens færrest stemte i Aarhus Vest med en valgdeltagelse på 55,19 procent. I Aarhus Nord stemte 58,4 procent, og i Aarhus Øst stemte 59,95 procent.

Hvis vi dykker ned i tallene og kigger på de enkelte valgsteder, er der stor forskel på, hvor mange der fik sat deres kryds. I Bellevue-Hallen stemte hele 68,98 procent, mens kun 32,52 procent stemte ved valgstedet Globus 1 i Brabrand. Hvem skal ligge i front ved valget i maj?

Det er fantastisk, at århusianerne engagerer sig! Men det vil være stort, hvis endnu flere vil være med til at bestemme, hvilken retning EU skal gå. For der er stadig et godt stykke vej til de næsten 90 procent, der stemmer ved folketingsvalg. Så selv om tallene er ret flotte i Aarhus, kan de blive endnu bedre.

Måske kender du en, der ikke fik stemt ved sidste EU-valg? Eller en, der skal stemme for første gang? På hjemmesiden www.dennegangstemmerjeg.eu kan du vise, at du har tænkt dig at stemme til valget. Bagefter kan du dele dit personlige link med dem, du kender. Undersøgelser viser, at det at stemme er en social begivenhed. Hvis du stemmer, øges chancen markant for, at dine kollegaer, dine naboer og din familie også stemmer.

Min drøm er, at alle gør det at stemme til noget hyggeligt, hvor gamle og unge tager hinanden under armen og får brugt deres stemme. Kan vi skabe en sneboldeffekt, så ender vi med sammen at nå ud til de sofavælgere i Aarhus, der har brug for et kærligt spark for at komme hen til stemmeboksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Aarhus

Far til vuggestuebarn slår alarm: Pædagoger skal straks foran de sårbare over 65 år i køen til en corona-vaccination

Annonce