Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Universiteterne bidrager til løsningen af de store samfundsudfordringer

Forskning og innovation fylder ikke meget i den politiske debat – hverken på Christiansborg eller i de mange andre sammenhænge, hvor folk mødes og diskuterer, hvilket samfund vi gerne ville have, og hvordan vi skal prioritere de fælles ressourcer. Her er det temaer som sundhed, regionalisering, migration, miljø og klima, som interesserer de fleste danske borgere og politikere. Det er nærværende problemer, som er til at tage og føle på.

Desværre kan man i kampen om de politiske dagsordener komme til at overse, at vi ikke kan løse samfundets store udfordringer uden ny viden, nye indsigter og nye forskningsresultater. Stigende vandstande og ekstreme vejrsituationer, demografiske udfordringer i Europa, Asien og Afrika, plastikfrie oceaner, overvægt og diabetes, regional beskæftigelse og udvikling, digitale forretningsmodeller og brugen af kunstig intelligens. Disse udfordringer kan ikke løses uden ny og banebrydende forskning.

Behovet for investeringer i forskning er derfor større end nogensinde før. Universiteterne kan og vil bidrage til løsningen af lokale, nationale og globale problemer. Vi leverer forskning og uddannelse i verdensklasse. Vi er aktive medspillere, når det kommer til at løse de store samfundsudfordringer, styrke de danske virksomheders innovationsevne og understøtte den økonomiske udvikling og beskæftigelse i hele landet nu og de næste mange årtier.

Vi skaber viden, som vil hjælpe med at klimasikre nationalt og internationalt, reducere CO2-udledningen, rydde verdens have for plastik, udvikle nye behandlinger til de store folkesygdomme og levere løsninger på ændringer i alderssammensætningen i samfundet. Men som universiteter skal vi være bedre til at synliggøre og diskutere værdien og betydningen af vores forskning – også på det lokale plan.

For vi kan ikke løfte vores samfundsansvar og opgaver optimalt uden en politisk håndsrækning og et større fokus på vilkårene for vores arbejde. Og det kræver en bred forståelse af, at investeringer i forskning kan betale sig for alle i Danmark.

Annonce
forskningforskerforskeremikroskopverdengavnerløsninger nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Læserbrev

Læserbrev: Håber på borgerlige stemmer imod udstykning på Rolighedsvej

For nylig kom de to konservative byrådsmedlemmer i Aarhus Mette Skautrup og Peter Sporleder med nogle udmeldinger i byens aviser om, at de fremover i højere grad vil vægte arbejdet med byens hjemløse, sikre byens kulturværdier og de grønne områder. Hvor skønt med et par borgerlige politikere, der endelig tør tale om traditionelle konservative værdier og ikke overlader hele denne vigtige værdidiskussion til socialisterne på den yderste venstrefløj og Dansk Folkeparti. I alt for lang tid har Venstre fået lov til at dominere byens dagsorden med deres evindelige snak om nybyggeri, så vi snart ikke kan genkende byen, og det i sådan en grad at man kan komme i tvivl om, hvor man skal sætte krydset ved næste valg. Især en sag foruroliger, nemlig hele diskussionen om Rolighedsvej 16A. Selvfølgelig skal vi stå vagt om den private ejendomsret, og selvfølgelig ønsker vi, at det offentlige skal blande sig så lidt som muligt, men vores gamle land skal ikke være en bananstat, hvor kun jungleloven og pengene hersker. Hensynet til to bygherrer skal aldrig overtrumfe hensynet til det skønne, grønne område, det kønne, fredede hus, naboerne og byens borgere i øvrigt. Så vil vi svigte vores borgerlige værdier. Jeg sætter min lid til, at Mette Skautrup og Peter Sporleder står ved deres ord og vil være med til at sikre denne lille oase for vores børn og børnebørn, men hvad med alle Venstre-byrådsmedlemmerne, hvor er de henne? Har de alle sammen parkeret anstændigheden bag lås og slå og smidt nøglen væk? Jeg håber så sandelig, at et flertal af vores borgerlige byrådsmedlemmer vil stemme klart imod denne udstykning.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce