Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Urørt skov, økologik og økologak

Urørt skov, ikke produktionsskov, gavner klimaet, skriver Lars Brøndum lørdag 27. april i et svar på mit indlæg i Stiften 11. april. Han minder om, at træ fra skov i drift ved fældning nok bruges til byggeri, møbler og flis til afbrænding – men på et tidspunkt, nu eller om 100 år, forgår og dermed frigiver CO2. Det har han helt ret i. Det bliver så optaget af ny skov. Vi kalder det for CO2-neutralitet – i modsætning til at futte med olie, kul og naturgas dannet for millioner af år siden.

Men Brøndums logik halter. Rådnende træ afgiver også CO2, og når skoven ikke leverer dens del af vores materiale- og energiforbrug, må det hentes andre steder. Det betyder i dag merforbrug af fossile brændsler og dermed unødigt CO2-udslip. Det betyder, at den manglende nytteproduktion skal ske andre steder og dermed unødigt beslaglægger mere af klodens mest knappe ressource, produktionsjord. Det er til skade for den biodiversitet, Brøndum vil fremme. De 600 hektar med Moesgård-skov er del af noget større og ikke en isoleret århushistorie.

Brøndum definerer urørt skov mindre rigoristisk end Jørgen Terp Laursen, som i Stiften 28. april kun vil tillade studsning af træer og buske langs vandrestier i skoven og siger nej til områder med afgræsning ved heste og andre dyr. Alt skal have lov at rådne naturligt. Og ja – det vil koste, men kommunen må hoste op, for det skal der være penge til.

I den avis, som bringer Brøndums indlæg, skriver fire fagfolk fra Dansk Energi, Træforeningen, Skovforeningen og Danske Byggecentre i sektionen Danmark, at træ er et godt alternativ og supplement til mere klimabelastende materialer, og at skoven skal holdes ung. Gamle træer skal fældes for at gøre plads for unge, der vokser hurtigere og optager mere CO2. De har fat i noget – men skal nok få deres sag for. Urørt skov-folket har det som økologerne, der nu, da klima-debatten er kommet op, påstår, de også er klimavenlige. Det er notorisk forkert, når tingene ses i det store perspektiv.

Økologi yder dog ”kun” 40-50 procent mindre end videnbaseret konventionel produktion, urørt skov yder ingenting, men udleder alligevel CO2 fra rådnende biomasse hektar for hektar. Samtidig skal der tages jord ind til intensiv dyrkning andre steder.

Brug af ord som økologik er udenomssnak. Der er tale om økologak. Der går an i nicher, men er i større stil til skade for realisering af FN's verdensmål og det heraf afledte krav om bedre dyrkningsmetoder. Det er ad den vej, vi kan forsyne en stadig markant stigende global befolkning med fødevarer, træ samt bioenergi – og samtidig sikrer cirkulation af både kvælstof og CO2, som er naturligt til stede i den luft, vi indånder. Uden kvælstof og CO2 intet liv. Problemet er for meget i forkerte former på forkerte steder. Ny teknologi skal klare udfordringen, ikke maskinstorm.

Etablering af 600 hektar urørt rådneskov ved Moesgård kræver højtydende, altså intensivt dyrket, velgødet, professionelt passet plante- og skovbrug andre steder. Dét er økologik.

Jørgen Lund Christiansen. Privatfoto
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Annonce