Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Urørt skov gavner OGSÅ klimaet

I et indlæg 11. april udtrykker Jørgen Lund Christiansen (JLC) sin bekymring for, hvorvidt udlæg af Moesgård-skovene som urørt skov vil skade klimaet. Såfremt træerne får lov at dø og gå til af sig selv – noget der i øvrigt vil gavne natur og biodiversitet i skovene enormt! – så ”fiser CO2’en jo blot op i atmosfæren”.

Desværre hviler hele denne del (og en stor del af indlæggets øvrige pointer) på misforståelser og uvidenhed. Jeg vil hermed gerne berolige JLC og andre, der måtte frygte, at urørt skov er skadelig for klimaet, at det ikke er tilfældet. Tværtom er urørt skov et af de tiltag, der mest effektivt kan optage store mængder CO2 fra atmosfæren og binde det permanent.

Misforståelsen om de urørte skoves skadelighed – og produktionsskovenes fortræffeligheder – stammer fra en forestilling om, at tømmer udtaget fra produktionsskov skulle binde CO2 permanent. Det er desværre ikke tilfældet.

Tal fra skovindustrien selv viser, at mindre end en tredjedel af det løvtræ, der udtages fra danske skove, ender som gavntræ, der bruges til produktion. Resten ender som brænde eller anden ”energitræ”, der afbrændes og dermed frigiver den bundne CO2. Af den del, der bruges til produktion, ender en andel som papir, ispinde og andet, der kun har kort levetid, inden også de brændes af som restaffald, mens resten bruges til møbler eller byggeri. For møblernes vedkommende er det kun møbler af højkvalitet, der kan regne med en levetid på mere end 50 år, mens tømmer brugt i byggeri næppe overlever mere end 100 til 150 år, inden de skal udskiftes med nyt - eller bygningen som helhed rives ned.

Da omdriftstiden for løvtræer maksimalt er omkring 150 år (for mange træsorter langt mindre), så er det altså kun en meget lille del af CO2’en fra produktionsskov, der bindes i op mod 300 år – hovedparten frigives langt hurtigere. Havde skoven derimod fået lov at stå urørt, så viser nye undersøgelser, at skoven kontinuert ville optage CO2 i 800 år eller mere, før skovens nettooptag går i nul. De urørte skove kan altså binde langt mere CO2 end produktionsskovene – hvis blot vi giver dem lov!

På samme tid er urørt skov – med græsning og genoprettelse af naturlig hydrologi – ét af de tiltag, der vil gavne natur og biodiversitet absolut mest og dermed understøtte FN's verdensmål om ”livet på land”, mens det også vil tilbyde århusianerne og byens mange besøgende nye og større naturoplevelser.

Lars Brøndum. Privatfoto
Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce