Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Urørt skov gavner OGSÅ klimaet

I et indlæg 11. april udtrykker Jørgen Lund Christiansen (JLC) sin bekymring for, hvorvidt udlæg af Moesgård-skovene som urørt skov vil skade klimaet. Såfremt træerne får lov at dø og gå til af sig selv – noget der i øvrigt vil gavne natur og biodiversitet i skovene enormt! – så ”fiser CO2’en jo blot op i atmosfæren”.

Desværre hviler hele denne del (og en stor del af indlæggets øvrige pointer) på misforståelser og uvidenhed. Jeg vil hermed gerne berolige JLC og andre, der måtte frygte, at urørt skov er skadelig for klimaet, at det ikke er tilfældet. Tværtom er urørt skov et af de tiltag, der mest effektivt kan optage store mængder CO2 fra atmosfæren og binde det permanent.

Misforståelsen om de urørte skoves skadelighed – og produktionsskovenes fortræffeligheder – stammer fra en forestilling om, at tømmer udtaget fra produktionsskov skulle binde CO2 permanent. Det er desværre ikke tilfældet.

Tal fra skovindustrien selv viser, at mindre end en tredjedel af det løvtræ, der udtages fra danske skove, ender som gavntræ, der bruges til produktion. Resten ender som brænde eller anden ”energitræ”, der afbrændes og dermed frigiver den bundne CO2. Af den del, der bruges til produktion, ender en andel som papir, ispinde og andet, der kun har kort levetid, inden også de brændes af som restaffald, mens resten bruges til møbler eller byggeri. For møblernes vedkommende er det kun møbler af højkvalitet, der kan regne med en levetid på mere end 50 år, mens tømmer brugt i byggeri næppe overlever mere end 100 til 150 år, inden de skal udskiftes med nyt - eller bygningen som helhed rives ned.

Da omdriftstiden for løvtræer maksimalt er omkring 150 år (for mange træsorter langt mindre), så er det altså kun en meget lille del af CO2’en fra produktionsskov, der bindes i op mod 300 år – hovedparten frigives langt hurtigere. Havde skoven derimod fået lov at stå urørt, så viser nye undersøgelser, at skoven kontinuert ville optage CO2 i 800 år eller mere, før skovens nettooptag går i nul. De urørte skove kan altså binde langt mere CO2 end produktionsskovene – hvis blot vi giver dem lov!

På samme tid er urørt skov – med græsning og genoprettelse af naturlig hydrologi – ét af de tiltag, der vil gavne natur og biodiversitet absolut mest og dermed understøtte FN's verdensmål om ”livet på land”, mens det også vil tilbyde århusianerne og byens mange besøgende nye og større naturoplevelser.

Lars Brøndum. Privatfoto
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Skanderborg bruger færre penge pr. elev end andre kommuner: Nu skal der flere ressourcer på skoleområdet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce