Annonce
Debat

Læserbrev: Valgløfter om klima og kvoteflygtninge

Søren Egge Rasmussen, medlem af Folketinget, klima- og energiordfører for Enhedslisten. Pressefoto

Valgkampen er startet med vælgermøder på tre gymnasier i Aarhus i slutningen af januar. Det er forfriskende, at der kan være folketingskandidater, der vil noget andet end det parti, de stiller op for. Men jeg håber, at vælgerne både lægger mærke til, hvilke holdninger lokale kandidater har, og hvilken politik deres parti fører på Christiansborg.

Alle partier vil gøre noget godt for klimaet. Men realiteten på Christiansborg er, at regeringen er kommet med et klimaudspil, som ikke medfører politiske forhandlinger om en øget klimaindsats. Vi har lige i Folketinget i tre timer diskuteret den årlige klimapolitiske redegørelse, som klart viser, at de vedtagne politiske tiltag ikke er nok til, at det er sandsynligt, at Danmark kan nå at blive et nul-emissions samfund i 2050. Vi er heller ikke på vej til at opfylde EU's krav om CO2-reduktioner i 2030, og vi skal yde mere for at leve op til Parisaftalens mål om, at verdens gennemsnitlige temperatur ikke må stige med mere end halvanden grad. Men regeringen og DF vil ikke øge indsatsen.

Det er glædeligt, at over 50.000 danskere har skrevet under på et borgerforslag, som kræver en bedre klimalov nu. Forslaget kommer vi til at behandle i Folketinget. Hele rød blok støtter forslaget, men regeringens partier og DF er imod forslaget om en bedre klimalov.

Enhedslisten mener, at vi skal øge vores klimaindsats og gennemføre bæredygtige tiltag, så vi bliver et nulemissions-samfund inden 2040. Og det er tydeligt, at oppositionen kan samles om en større klimaindsats, hvis regeringen skiftes ud.

I Folketinget behandlede vi i december et beslutningsforslag fra SF om at pålægge regeringen at genoptage modtagelsen af kvoteflygtninge efter aftale med FN's Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR). Danmark har i de senere år ikke modtaget kvoteflygtninge, som har et særligt og berettiget behov for beskyttelse. For forslaget stemte Enhedslisten, Alternativer, De Radikale og SF. Øvrige partier stemte imod, at Danmark igen skal tage kvoteflygtninge.

Jeg håber, at folketingsvalget bliver et klimavalg. Gennemfører vi ikke en vidtgående klimaindsats, bliver fremtiden præget af flere hundrede millioner klimaflygtninge, oversvømmelser, hungersnød og massiv tilbagegang i biodiversiteten.

Vi har kun 10 år til at vende udviklingen. Vi skal i gang nu.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce