Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vandmasser til debat i folketingssalen

Påstande om, at problemet alene kan løses ved planlagte vådområder eller vandparkering holder ikke. Det batter intet, når der strømmer 50.000 liter i sekundet gennem Gudenåen.

Onsdag 12. marts gennemførte vi i folketingssalen en to timer lang forespørgselsdebat med fokus på oversvømmelserne langs Gudenåen og andre vandløb. Det var en god og saglig debat, der glædeligvis viste, at der omsider har bredt sig en politisk erkendelse af behovet for handling som følge af de klimamæssige forandringer med øgede regnmængder og høj grundvandsstand.

Mere vand kræver naturligvis mere hul igennem til havet. Altså øget fokus på vandføringsevne i vandløbene. Det er ikke atomfysik, men almindelig sund logik. Heldigvis kan det sagtens lade sig gøre uden skade på miljø og natur.

Fiskene og andre arter foretrækker vand, der strømmer godt afsted mod havet frem for ophobning. Påstande om, at problemet alene kan løses ved planlagte vådområder eller vandparkering holder ikke. Det batter intet, når der strømmer 50.000 liter i sekundet gennem Gudenåen.

Under debatten spurgte jeg konkret ind til de virkemidler, som kommunerne råder over til løsning af opgaven. Det er vi nødt til at få fuldkommen klarhed efter mange års misforståelser. Både miljøministeren og en række ordførere bekræftede mig i, at kommunerne råder over række værktøjer - fra opgravning af bundaflejringer og nødvendig grødeskæring til planlagte vådområder, vandparkering og dobbelte profiler ved åen. Så er det slået fast som et vigtigt grundlag for de helhedsorienterede vedligeholdelsesplaner, som kommunerne ved Gudenåen og andre vandløb skal lave som led i klimasikringen.

En andet vigtigt middel er at bruge ny teknologi til måling af vanddybden - og dermed vandføringsevnen – samt til tidlig varsling om kommende oversvømmelser. Endelig bør vi have fokus på muligheden for erstatning fra Stormrådet til dem, der er særligt hårdt ramte af tab på grund af vandmasserne som følge af en såkaldt 20-årshændelse. Her vil rådet vurdere hver enkelt anmeldelse individuelt. Brug denne mulighed, hvis du har haft store tab.

Men det må ikke blive en syltekrukke, så der intet sker i 2022 eller 2023. Mange steder er der behov for aktion allerede i sommeren 2020, så kromanden i Svostrup og hundredvis af andre hårdt ramte lodsejere ikke igen skal opleve de vanvittige og tabsgivende vandmasser i haver, i kældre og på marker.

Og her kommer man ikke udenom at grave propper væk og slå grøde efter behov. Jeg forventer, at regeringen sikrer momentum i denne indsats og holder sig klar til at yde hurtig fødselshjælp, hvis kommunerne mod forventning ikke kan blive enige eller går i stå.

Kristian Pihl Lorentzen (V), medlem af Folketinget. Foto: Steen Brogaard
Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce