Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Velfærd som bevaringsværdig kulturarv

Hellere end at bekræfte fordomme med nedrivninger og tvangsflytninger burde politikerne med anerkendelse som kulturarv bekæmpe fordomme.

I "Vejledning om kortlægning og registrering af bymiljøers og bygningers bevaringsværdi" konstaterer Kulturarvsstyrelsen en voksende interesse for bevaringsværdige bygninger, byer og kulturmiljøer. Og styrelsen beskriver interessen som en reaktion på hårdhændet nedrivning og sanering i efterkrigstiden uden stor veneration for bevaringsværdier. Flere steder i landet måtte bydele og bygninger falde for hårdhændet byudviklingspolitik.

Aarhus slap for planlagte gadegennembrud tværs gennem Midtbyen, og Latinerkvarteret mellem domkirken og Nørreport blev med nød og næppe reddet fra nedrivning til fordel for trafikanlæg og butikscenter af det første byråd efter kommunesammenlægningen i 1970. Til glæde for mange, trods udbredt kritik før 1970 af bydelens struktur, byggeri eller beboere.

Efterkrigstidens historie burde politisk mane til forsigtig omgang med nedrivninger af bygninger eller byggerier, som ikke er betinget af uopretteligt forfald. Latinerkvarteret og andre bevaringsprojekter burde inspirere politikere til forståelse for bevaringsværdier.

Kulturarvsstyrelsen konstaterer i sin vejledning, at blandt andet velfærdssamfundets bygningskultur og store boligområder efterhånden har opnået anerkendelse som en del af den fælles kulturarv.

De store almene boligbyggerier fra 1960’erne og 1970’erne har som kulturarv rod i 1960’ernes velfærdspolitiske gennembrud. De betød opgør med boligmangel på grund af trægt byggemarked efter besættelsen, og de sikrede boliger til store årgange fra 1940’erne. Ligesom de udviklede en almen boligkvalitet, som stod mål med en ejerboligform som f.eks. parcelhuse.

Takket være den almene boligsektors ansvarlighed er disse boligområder ikke alene vel vedligeholdte, men også renoverede efter behov og udviklet i overensstemmelse med krav til fornyelse. Og netop i denne del af den almene boligsektor er det oprindelige velfærdsperspektiv holdt i hævd med boligsociale indsatser, sociale udviklingsplaner og rammer for fællesskab.

Alligevel er disse boligområder ramt af fordomme. Bekæmpelse af forestillinger om ’ghettoer’ og ’parallelsamfund’ med straffeforanstaltninger som nedrivning og tvangsflytning indebærer risiko for tab af velfærdspotentiale og almene kerneværdier.

Hellere end at bekræfte fordomme med nedrivninger og tvangsflytninger burde politikerne med anerkendelse som kulturarv bekæmpe fordomme.

Anerkend de store almene boligbyggeriers plads i dansk velfærdshistorie og bevar deres betydning for fortsat dansk velfærdsudvikling.

Annonce
Ole Nørgaard Madsen. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Annonce