Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi ældre er udsat for diskrimination

Jeg er i mellemtiden blevet for gammel til et almindeligt lån. Kan nu kun låne 60 procent af vurderingen efter reglerne.

Jeg er 71 år, og min kone er 67 år. Vi bor i Malling og er vældig glade for det. Jeg er pensionist, og konen er efterlønner.

Vores hus er i tre etager med deraf følgende mange trapper. Vores grund er små 1000 m2, så stor have, der skal passes, og meget lang hæk, der skal klippes.

Vi ønsker derfor, mens vi stadig er nogenlunde mobile og ved godt helbred, at udskifte huset med et mindre et af slagsen og en have, der er væsentlig mindre. Sådan et har vi fundet i Beder. 100 m2 i et plan og en have på ca. 250 m2.

Og så til problemerne: Da vi sidst belånte huset for ca. 10 år siden, kunne vi låne op til 80 procent af bankens vurdering af husets værdi. Det gjorde vi så og har siden siddet billigt og godt, hvad husleje angår. Huset er nu solgt, og vi skal så have finansieret det nye hus. Vi har gennem mange år været kunder i Sydbank og regnede slet ikke med problemer her. Men uha da! Jeg er i mellemtiden blevet for gammel til et almindeligt lån. Kan nu kun låne 60 procent af vurderingen efter reglerne, får jeg at vide af Sydbank. Og den anden regel, der gælder for almindelige mennesker, at man kan låne op til fire gange den samlede årsindkomst, den er så for pensionister nedsat til tre og en halv i Sydbank.

Vi har gennem årene haft en del kunderådgivere i Sydbank og været godt tilfredse. En bankrådgiver er efter min mening en medspiller, der efter bedste evne prøver at skabe en situation, der opfylder kundens behov bedst muligt. Min rådgiver i Sydbank var nu pludselig blevet en decideret modspiller.

Det er så helt slut nu. Min rådgiver i Sydbank har været totalt uforstående overfor vores problematik og fortalt os om de særlige regler for ældre. Så enden på det hele blev, at vi ikke kunne låne noget som helst til det nye hus i Sydbank. Så meget for at være såkaldt elitekunde.

Heldigvis er der andre banker, der ser knap så sort på den omstændighed, at man ikke længere er 25 år, og vi har fået situationen løst sammen med Nordea i Beder. Altid godt med en lokal løsning.

Men politikerne burde se på den helt urimelige diskriminering. Risikoen ved at yde lån til ældre, der måske har en friværdi i deres hus på f.eks. halvanden million kroner, er jo ikke-eksisterende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce