Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi fejler stort, når vi ikke sikrer børn den bedste start på livet

pædagog børnepasning pasning børnehave zoneopdækning normering travlt nex

”Hvem passer vores børn?”, hedder en udsendelse, sendt forleden mandag aften på DR2. Den viser helt konkret, hvor mange hænder der mangler i to forskellige institutioner. Børnene er på overarbejde. De bliver ikke mødt i deres bekymringer, frustrationer, oplevelser. Der er ikke tid. Pædagogen skal løse en anden opgave, midt i den konstruktive relationsopbyggelse, og må derfor gå fra ét barn til et andet. Hele tiden. Hele dagen. Hver dag. Pædagogerne er på overarbejde. De gør alt, hvad de kan. De skal løse en mængde af opgaver, som de på forhånd ved, at de ikke kan nå. Himmelråbende og hjerteskærende.

Alligevel ser vi politikere, der vedvarende fastholder, at der skam er personale nok, og så henviser de til Danmarks Statistik, ligesom også vores børneminister Mai Mercado gør i udsendelsen.

Udsendelsen den mandag aften visualiserer, hvorfor der er forskel på statistik og virkelighed: Fem medarbejdere er talt med. Heraf en leder, som har meget administrativt arbejde og derfor ikke har alle timer på stuen, en sygemeldt medarbejder, som jo ikke er i institutionen, dennes vikar, en medarbejder på ferie og dennes vikar. Reelt er to medarbejdere til stede, men statistikken tæller fem.

Århus Forældreorganisation har i flere år efterspurgt opgørelser, som tager afsæt i, hvor mange voksne der reelt er til stede på stuerne sammen med vores børn, fremfor de opgørelser, som tæller bl.a. sygemeldte, vikarer og ledere med, på trods af at ikke alle er til stede sammen med børnene.

Specialister i børnepsykologi har sagt det flere gange, flere steder. Forældre har sagt det. Det pædagogiske personale har sagt det. Der skal flere voksne til vores børn i de danske daginstitutioner. Vores børn har ret til og krav på et godt børneliv!

Det er et politisk ansvar at sikre rammer og vilkår for et godt børneliv. Vi kan ikke blive ved med at diskutere tal. For mens vi gør det, svigter vi vores børn. Det er uansvarligt.

Vi har haft diskussionen i byrådet og et forslag om at undersøge tilstedeværelse faldt til jorden. Det var for dyrt, var argumentet. Men det er alt for dyrt at lade stå til.

Kære byråd, kære direktør, kære rådmand. Hvad har I tænkt jer at gøre? Ansvaret er jeres.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce