Annonce
Debat

Læserbrev: Vi har brug for alle forældre

Janus Boye. Foto: Ib Sørensen
Annonce

Om lidt skal skoleleverne tilbage til en hverdag med ghettopakker og trivselsundersøgelser. Politikerne er nemlig dygtige til at veje eleverne, men har ingen ideer til, hvordan vi gør folkeskolen stærkere. Tværtimod kan deres misforståede politik afskrække forældre fra at engagere sig i børnenes skole.

Stopprøver i 0.klasse og ikke mindre end ti nationale test udstiller politikernes manglende evne til at løse folkeskolens udfordringer. For grisen bliver ikke tungere af at blive vejet, og det gælder også skoleelever. Folkeskolen er ikke en bar, vi akkurat skal kunne krybe over, den er et ideal for det ansvar, som rektorer, lærere, forældre og elever skal løfte her i Aarhus og alle andre steder i landet. Politikerne skal passe gevaldigt på med at diktere, på hvilken måde det samfundsansvar skal løftes.

Det ved skolerne i både Brabrand og Risskov langt bedre selv. For de gode løsninger er dem, der tager afsæt i de udfordringer, børnene står over for i hverdagen, og som især forældrene kender til. Men i stedet for at inddrage forældrene udpeges de langt oftere som en forhindring, der skal skubbes til side, før vi kan få den folkeskole, vi alle drømmer om. Det ser vi, når ghettopakken tvinger børn af indvandrerforældre i institution, hvor de skal stave til demokrati, før de har lært at sige mor og far. Dermed effektivt umyndiggørende forældrene. Eller når snakken falder på de såkaldte curlingforældre, der bare har at holde deres velmenende fingre langt væk fra deres børns skolegang.

Vi mangler et bredere nationalt fokus på at skabe forudsætningerne for forældreinddragelse på den enkelte skole. I dag stopper forældrenes rolle alt for ofte ved kagebagning eller brok over uhumske toiletter. Sidstnævnte er et problem, men det udstiller vores alt for lave forventninger, når vi ser det som en storsejr, at faciliteterne i det mindste er i orden.

Det er sandt, at der er stor forskel på de ressourcer, som den gennemsnitlige forældre har på Tovhøjsskolen og på Risskov Skole, men fælles for alle dem, jeg møder i mit arbejde, er lysten til at være en del af deres barns skolegang. Deres engagement er en ressource, der kan gøre den lokale skole til det naturlige førstevalg. Det kræver mod fra alle parter, men især fra politikerne, at lave løsninger, der gør det muligt for både Magnus' og Ibrahims forældre at engagere sig i deres barns skole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

45-årig mand anholdt efter at have generet helikopter med en laserpen flere gange ved Aarhus Universitetshospital

Aarhus

Lokal hjælpepakke fra Salling og kommunen: Stort millionbeløb på vej til sport og fritid

Annonce