Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi kan alle redde liv, hvis vi vil

Vil du kunne tilgive dig selv, hvis du fandt ud, at du kunne have gjort en forskel for dit familiemedlem, hvis du havde brugt nogle få timer på at lære hjertemassage?

Annonce

Du går på en øde vej, der er kun dig, pludselig ser du, at der ligger en mand på jorden, hjertet står stille, du går forbi, manden er død, kunne du have reddet ham?

Der bliver stadig længere og længere mellem, at vidner til hjertestop ikke yder førstehjælp, flere og flere lærer hjertemassage, hjertestartere bliver mere og mere tilgængelige i det offentlige rum, frivillige bliver sendt ud af alarmcentralen for at yde førstehjælp til hjertestop. I Region Hovedstaden og Region Midt sker det via Trygfondens "Hjerteløbere" og i Region Sjælland og Region Syddanmark sker det igennem Dansk Folkehjælps "Danmark Redder Liv". Alt dette har øget chancen for at overleve hjertestop i det offentlige rum markant.

De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter fire-seks minutter begynder hjernen at dø. For hvert minut, der går uden basal førstehjælp, reduceres chancen for at overleve med syv-ti procent. Går der ti minutter, inden hjælpen kommer frem, overlever kun ganske få. Omvendt stiger chancen for at overleve et hjertestop ca. tre gange, hvis nogen i nærheden kan yde førstehjælp, indtil ambulancen med det nødvendige genoplivningsudstyr når frem.

I løbet af de seneste årtier overlever flere og flere hjertestop. I Danmark får ca. 4.000 personer hjertestop uden for et hospital, svarende til ca. 11 personer om dagen. I 68 procent af tilfældene ydes der førstehjælp, dette er en tredobling i forhold til i 2001.

Vi ved, at tre ud af fire hjertestop sker i private hjem, og derfor er det af største vigtighed, at så mange som muligt lærer hjertemassage. Vil du kunne tilgive dig selv, hvis du fandt ud, at du kunne have gjort en forskel for dit familiemedlem, hvis du havde brugt nogle få timer på at lære hjertemassage?

Du kan altid henvende dig til foreninger som Dansk Folkehjælp og Dansk Førstehjælpsråd for at få at vide, hvordan og hvor du kan lære hjertemassage. Der tilbydes mange kurser og uddannelser indenfor førstehjælpsområdet. Det, som er vigtigt, er, at man får prøvet at give hjertemassage på en dukke, til man kan det, og at man vedligeholder det mindst en gang hvertandet år. Da det for lægmand giver en voldsom stresspåvirkning at skulle håndtere et hjertestop, skal førstehjælpen sidde på rygraden, men det er ikke svært, så tag og få det lært!

Vi når nok aldrig op på, at 100 procent af dem, som får hjertestop uden for hospitalet, får førstehjælp i form af hjertemassage, men hvis vi alle lærer at give hjertemassage, så kan vi hæve barren væsentlig fra de 68 procent, som får hjertemassage, inden de professionelle hjælpere når frem, til stor glæde for den borger, som overlever eller får færre mén efter et hjertestop, og ikke mindst for de pårørende.

Carl-August Paulsen, formand for Dansk Folkehjælp Aarhus.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Måtte springe for livet: Nøgen kvinde forsøgte at køre betjente ned

Annonce