Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi kan ikke redde klimaet - men vi kan lægge grundstenen til en civilisation, der kan

Annonce

Vi kan ikke redde klimaet - men vi kan lægge grundstenen til en civilisation, der kan. Så enkelt kan det siges.

Vi er for sent ude i vores erkendelse af klima- og miljøsammenbruddet, til at vi kan nå at standse de kortsigtede (100-150 år) realkonsekvenser af dette! Det betyder en klode defineret af ekstremer; ekstremt vejr, ekstreme problemer i forhold til befolkningstilvækst og fødevareproduktion, massive flygtningestrømme, militære konflikter etc.

Så set i lyset af ovenstående scenarium må følgende konklusion ligge lige for: Vi skal ikke fortsætte med at symptombehandle, men skal i stedet systemforandre!

Hvad er det så, der skal/kan forandres? Et system, en civilisation, der forenklet kan koges ned til to hovedparadigmer: Et økonomisk og et politisk.

Et økonomisk paradigme, der er kendetegnet ved at være defineret af værdierne arbejde, produktion og forbrug. Det hele bundet sammen af en tro på, at fortsat økonomisk vækst er svaret på alle civiliserede problemstillinger.

Et politisk paradigme, der bygger på idealet om en tredeling af magten i en lovgivende, udøvende og dømmende magt. Og som dertil bygger på idealet om et liberalt parlamentarisk demokrati, hvor retssikkerheden er sikret af grundlove beskrevet i udførlige forfatninger.

Man kunne herefter være fristet til at konkludere, at samfundssystemerne (hvor forskellige de end kan være i detaljen) kan reformeres ved blot at ændre det økonomiske grundparadigme; vækst, arbejde, produktion og forbrug. Men det er ikke tilfældet.

Den nødvendige forandring af den nuværende civilisation skal ske på både det materialistiske og værdimæssige plan.

Den materialistisk/økonomiske udvikling hen imod en civilisation, der måske kan takle og i bedste fald løse ubalancerne i vores økosystemer, skal ske gennem en altgennemgribende erkendelse af vækstideologiens ødelæggende konsekvenser for livet på jorden. En civilisation, der er resultatet af opgøret med den blinde tro på, at vi kan vækste os ud af alle problemer økonomisk, videnskabeligt, mentalt etc.

Den politiske/ideologiske udvikling hen imod en civilisation, der måske har evnen til at løse det uløselige, går gennem en individuel og kollektiv erkendelse af, at mennesket ikke er udviklingens selvbestaltede centrum, men at vi er en del af et hele. En udvikling væk fra vækstideologiens lineære virkelighedsopfattelse frem mod en bæredygtig kredsløbserkendelse.

Grundstenen er dig og mig!

Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusianer ny formand for landets lærere

AGF

AGF leverer igen overskud: Og forventer et endnu større overskud næste år

Annonce