Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi kunne godt have hyldet det store arbejde med festspillet

For første år siden festspillenes start på Vilhelmsborg, skulle vi ikke slutte en dejlig sommeraften med at synge ”Der er et yndigt land”.

Det havde bestyrelsen bestemt, kunne vi læse i Stiften. Som begrundelsen var refereret i avisen, synes jeg, den virkede noget vattet. Man synes ikke rigtig, den passede ind efter afslutningen af den amerikanske musical Fame. Nationalsangen har jo slet ikke noget med musicalen at gøre, var postulatet.

Når en dansk atlet når øverst på podiet, så spilles vores nationalmelodi. Det er jo ikke, fordi den har noget med atletens sport at gøre. Det er en hyldest til det, atleten har præsteret, og til det land, han/hun kommer fra.

Også i år kunne vi glæde os over dygtige skuespillere og en god underholdende forestilling. Jeg synes godt, vi kunne have hyldet dem, som har lagt det store arbejde i årets festspil, med at synge vores nationalsang.

Annonce
Illustration: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Endnu en mor tiltalt i sag om sex-overgreb: Datter blev bedøvet og udsat for groft seksuelt misbrug

Blog

Blog: Lad os nu udskifte den rædsel af en nationalsang!

Danmarks Radio markerede traditionen tro nytåret med rådhusklokker, fyrværkeri og DR Pige Koret. Men helt bemærkelsesværdigt præsenterede den nedsparede statsradiofoni en splinterny optagelse sammen med stjernemusikerne i Den Danske Strygekvartet. Og skulle man ikke have opdaget det på grund af almindelig træthed, buldrende brag, løsslupne champagnepropper, forvrøvlede onkler, berusede teenagere, gøende hunde eller festende naboer, kan du få lidt hjælp her! Der var nemlig et tydeligt budskab i repertoiret på de fire fremførte sange: Lad os nu få en nationalsang, som hæver sig over den bedagede, udtjente, lettere patetiske og banale Oehlenschläger-hymne, som vi og tidligere generationer er blevet plaget med siden 1819. Vel var det trange tider efter den ydmygende statsbankerot i 1813 og Norges farvel til unionen året. Lige så deprimerende var Frederik VI´s håbløse klamren sig til taberen Napoleon, selv om kongens rådgivere mindeligt bad ham skifte side i tide. Adam Oehlenschläger og jeg er faktisk begge to studenter fra Efterslægtsselskabets Skole, men vi bliver nok ikke enige om de lyriske kvaliteter i hans selvudnævnte ”Fædrelands Sang”. Det er jo så ravende banalt, at selv Richard Ragnvald fremstår som kunst. Og så er det galt! Der er et yndigt land, det står med brede bøge nær salten østerstrand.| Det bugter sig i bakke, dal, det hedder gamle Danmark og det er Frejas sal. Og for at understrege håbløsheden og de anstrengte rim napper vi altid sidste halvdel af og den 12.!! afsluttende strofe, når vi skal spille landskampe eller være højtidelige. Vort gamle Danmark skal bestå, så længe bøgen speiler sin top i bølgen blå.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];