Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi skal komme børnene til undsætning

Alt imens kommunerne konkurrerer om at have "mindst dårlige" normeringer, så taber vi hver dag børn på gulvet.

Forleden samledes tusinder af forældre foran Christiansborg og gjorde oprør. Oprør imod en glidende kultur i de danske daginstitutioner, imod noget, der efterhånden mere ligner et opbevaringstilbud fremfor det pædagogiske tilbud, som vi politikere har lovet dem. De vil have minimumsnormeringer. Og det med rette.

Alt imens kommunerne konkurrerer om at have "mindst dårlige" normeringer, så taber vi hver dag børn på gulvet, børn, der ikke hverken bliver set, hørt eller mødt i de behov, de små poder nu engang har.

Nogle mener, forældrene er forkælede. At vi har mange andre vigtigere ting at bruge vores skattekroner på. Men det er altså ikke blot forældrene, der råber vagt i gevær. Pædagoger, psykologer og forskere over hele landet fortæller om tilstande, der efter vores mening nærmer sig et landsdækkende omsorgssvigt.

Det er ikke godt nok.

Det glæder os i Alternativet, at så mange nu i kor råber op om tilstandene ude i de danske vuggestuer og børnehaver. Om, at de lave normeringer, vi har i dag, ikke er forsvarlige. Det har store konsekvenser for ALLE børn. Og for socialt udsatte børn kan det have fatale konsekvenser, fordi de heller ikke derhjemme har den stabile og trygge voksenrelation, de har behov for.

Børn skal kunne berolige sig selv og regulere deres opmærksomhed og følelser. Børn skal lære at sætte sig i andres sted og blive en del af sociale sammenhænge. Det lærer de kun, når de indgår i trygge relationer og kan spejle sig i voksne rollemodeller. Det er derfor så vigtigt for børn, at de etablerer en tryg tilknytning til en voksen og udforsker verden sammen med den voksne. At de har muligheden for at tjekke ind med de voksne, når de bliver i tvivl om, hvad de skal gøre.

Vi har en stigning i børn, der mistrives, børn, der får diagnoser, børn, der skal have specialtilbud, børn med skolevægring. Hvad tror du, grunden er? Vi er i Alternativet ikke i tvivl om, at de dårlige normeringer og den massive brug af daginstitutionerne bærer et stort ansvar.

Vi er i Alternativet meget enige med SF om, at den udviking nu skal stoppe. Og vi kæmper gerne den politiske kamp, der skal til, for minimumsnormeringer. Normeringer, der i vores optik ikke tæller ledere, rengøring og møder med.

Forskningen anbefaler en normering på én voksen til tre børn på vuggestueniveau og én voksen til seks børn på børnehaveniveau. Der skal vi hen nu. Ikke om fire år, men nu.

Så derfor glæder det os sådan at se, at der bliver råbt op nu. Med forældres og pædagogers tydelige protest i ryggen bliver det nemmere for os politikere, der ønsker bedre normeringer, at få andre politikere med på at prioritere området. Jo flere, vi er, og jo højere, der råbes, jo før kan vi komme de danske børn til undsætning.

Mira Issa Bloch. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce