Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vi vil passe bedre på vandmiljøet

Der findes næsten ikke noget bedre end på en klar dag at stå et sted langs Danmarks uspolerede kyst og se ud over havet. Intet sted i Danmark har man over 50 kilometer til kysten, og mange danskere har et nært forhold til havet. Vi bader, sejler og fisker i havet, og vores strande og rene badevand er med til at trække turister til. Men vandmiljøet er udsat for pres fra bl.a. næringsstoffer. Næringsstoffer bidrager til øget algevækst og i sidste ende til iltsvind i bundvandet. Det har konsekvenser for både de åbne havområder og kystområderne.

Havbrug udleder næringsstoffer direkte til havet og bidrager derfor til at forurene og forringe vandkvaliteten. Konsekvenserne for vandmiljøet er for store, til at vi ønsker flere og større havbrug. Derfor slår vi bremsen i og er enige om ikke at gennemføre den tidligere regerings planer, som ville muliggøre en udvidelse af havbrugssektoren. Helt konkret vil den planlagte bekendtgørelse om kompenserende marine virkemidler, for eksempel tangdyrkning eller muslingeopdræt til fordel for en udvidelse af havbrug, ikke blive gennemført, fordi risikoen for havmiljøet er for stor.

Lokalt her tæt på Kattegat har der været stor lokal modstand fra lokale borgergrupper, byråd og sportsfiskere. Det er godt og vigtigt med stærke grønne stemmer, der råber op.

I stedet for at etablere flere havbrug på havet skal vi satse på at videreudvikle de mest miljøvenlige landbaserede salt- og ferskvandsdambrug. Med den rigtige teknologi skal der kunne produceres med mindre miljøbelastning, samtidig med at hensynet til dyresundhed sikres. Det er den vej, vi skal gå.

Danmark skal være et grønt foregangsland ved at sikre bæredygtige løsninger til at udvikle den danske akvakultursektor og værne om vores natur, kyster og havmiljø.

Annonce
Lea Wermelin og Søren Egge Rasmussen. PR-fotos
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Det stabile AGF-forsvar skal findes frem igen

AGF

Minut for minut: Gyserafslutning - Silkeborg henter sejren hjem i kampens sidste minutter 

Annonce