Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vigtigt med nye idrætsfaciliteter i Vejlby-Risskov

Annonce

I kort, meget kort, omkreds af Vejlby Risskov Centeret (VRC) bygges der pt. et meget stort antal boliger, som bibringer op til 16-18.000 nye tilflyttere til lokalområdet (lige så mange, som der bor i Skanderborg).

Lad os dog slå fast, at vi byder byudviklingen positivt velkommen. Det er godt for Aarhus. Det giver muligheder, også selvom der pt. ikke følger nye idrætsfaciliteter med til befolkningstilvæksten. Det er dog en markant vækst, som vil udløse et voldsomt pres på blandt andet VRC og de faciliteter og klubber, som er med til at understøtte Aarhus Kommunes forskellige politikker på sundheds- og idrætsområdet. En udfordring, som alle involverede parter gerne vil deltage aktivt og positivt i for at løse.

VRC får årligt besøg af cirka 1,3 millioner personer. Et område, der primært består af Idrætshøjskolen Aarhus, Vejlby Risskov Hallerne, Springcenter Aarhus, fodboldbanerne samt tennisanlægget. Traditionelle idrætsforeninger tager sig af oplandets indbyggere – så der samlet er 8-9.000 medlemmer omkring VRC, men mange flere brugere. Et område, hvor man kan dyrke idræt fra vugge til grav.

Men også et område, hvor vi samarbejder med de omkringliggende uddannelsesinstitutioner for at optimere hver en kvadratmeter. Idrætten, herunder VRC, er et af de sidste områder, hvor sociale forhold som integration, økonomisk ulighed, handicappede, fritidspas, udfordrede børn etc. mødes i en mangfoldig og dynamisk symbiose. Her taler vi ikke om det – her gør vi det. Uden puljer, indsatser etc. Husk lige, at langt de fleste af de aktive kommer fra den vestlige side af Grenåvej, inden I råber "typiske Risskov-problemer"!

Vi er ikke udfordret på manglende medlemmer, men bevidste om den modsatte trussel. Nemlig, at vi fortsat må afvise børn og unge, der vil dyrke idræt. På den baggrund har vi inviteret til Kids Day lørdag 4. maj, hvor vi åbner alle faciliteterne for én dag. Her kan børn mellem 5 og 13 år prøve alle faciliteterne og idrætsgrene.

Kan dette økosystem tage sig af alle de nye beboere? Sandsynligvis ikke, men vi vil gøre alt for, at nye borgere kan have et lokalt tilbud. Vi er klar, men alle gode kræfter skal samles, hvis det tilnærmelsesvis skal blive en succes. Det kræver en strategisk velovervejet plan for områdets faciliteter. Til sammenligning er der i Skanderborg syv-ni større idrætsfaciliteter!

Som eksempel tager det hos os pt. under 24 timer at få fyldt gymnastik-, tennis- og svømmeholdene op med den nuværende kapacitet. Ligeledes er der allerede nu venteliste hos senioridrætten. Det handler dog ikke kun om faciliteter, men også om en infrastruktur der kan understøtte de mange brugere. Pt. skal vores brugere (primært børn) navigere i et område, hvor halvdelen af færdselsvejene er uden cykelstier.

Hvad gør vi så?

Konkret arbejdes der seriøst med flere mulige modeller for at optimere faciliteterne i området. Herunder bl.a. Fodboldens hus, ny hal i springcenteret samt nyt basketballcenter. Nye faciliteter kombineret med mulighederne for at lave et kulturhus i Nord vil sikre, at området kan imødekomme den nye virkelighed. Vi foreninger i området har været svage i klargøringen af den nye virkelighed. Vi sov tornerosesøvn, da Vejlby Skole, børnehaven samt p-pladserne på LEC-grunden blev nedlagt og omdannet til beboelse – nu venter vi kun på kravene om støjhegn!

Vi vil ikke sove mere – vi vil samarbejde – så primært børn og unge kan dyrke idræt lokalt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Måtte springe for livet: Nøgen kvinde forsøgte at køre betjente ned

Annonce