Annonce
Læserbrev

Læserbrev: Vigtigt med nye idrætsfaciliteter i Vejlby-Risskov

I kort, meget kort, omkreds af Vejlby Risskov Centeret (VRC) bygges der pt. et meget stort antal boliger, som bibringer op til 16-18.000 nye tilflyttere til lokalområdet (lige så mange, som der bor i Skanderborg).

Lad os dog slå fast, at vi byder byudviklingen positivt velkommen. Det er godt for Aarhus. Det giver muligheder, også selvom der pt. ikke følger nye idrætsfaciliteter med til befolkningstilvæksten. Det er dog en markant vækst, som vil udløse et voldsomt pres på blandt andet VRC og de faciliteter og klubber, som er med til at understøtte Aarhus Kommunes forskellige politikker på sundheds- og idrætsområdet. En udfordring, som alle involverede parter gerne vil deltage aktivt og positivt i for at løse.

VRC får årligt besøg af cirka 1,3 millioner personer. Et område, der primært består af Idrætshøjskolen Aarhus, Vejlby Risskov Hallerne, Springcenter Aarhus, fodboldbanerne samt tennisanlægget. Traditionelle idrætsforeninger tager sig af oplandets indbyggere – så der samlet er 8-9.000 medlemmer omkring VRC, men mange flere brugere. Et område, hvor man kan dyrke idræt fra vugge til grav.

Men også et område, hvor vi samarbejder med de omkringliggende uddannelsesinstitutioner for at optimere hver en kvadratmeter. Idrætten, herunder VRC, er et af de sidste områder, hvor sociale forhold som integration, økonomisk ulighed, handicappede, fritidspas, udfordrede børn etc. mødes i en mangfoldig og dynamisk symbiose. Her taler vi ikke om det – her gør vi det. Uden puljer, indsatser etc. Husk lige, at langt de fleste af de aktive kommer fra den vestlige side af Grenåvej, inden I råber "typiske Risskov-problemer"!

Vi er ikke udfordret på manglende medlemmer, men bevidste om den modsatte trussel. Nemlig, at vi fortsat må afvise børn og unge, der vil dyrke idræt. På den baggrund har vi inviteret til Kids Day lørdag 4. maj, hvor vi åbner alle faciliteterne for én dag. Her kan børn mellem 5 og 13 år prøve alle faciliteterne og idrætsgrene.

Kan dette økosystem tage sig af alle de nye beboere? Sandsynligvis ikke, men vi vil gøre alt for, at nye borgere kan have et lokalt tilbud. Vi er klar, men alle gode kræfter skal samles, hvis det tilnærmelsesvis skal blive en succes. Det kræver en strategisk velovervejet plan for områdets faciliteter. Til sammenligning er der i Skanderborg syv-ni større idrætsfaciliteter!

Som eksempel tager det hos os pt. under 24 timer at få fyldt gymnastik-, tennis- og svømmeholdene op med den nuværende kapacitet. Ligeledes er der allerede nu venteliste hos senioridrætten. Det handler dog ikke kun om faciliteter, men også om en infrastruktur der kan understøtte de mange brugere. Pt. skal vores brugere (primært børn) navigere i et område, hvor halvdelen af færdselsvejene er uden cykelstier.

Hvad gør vi så?

Konkret arbejdes der seriøst med flere mulige modeller for at optimere faciliteterne i området. Herunder bl.a. Fodboldens hus, ny hal i springcenteret samt nyt basketballcenter. Nye faciliteter kombineret med mulighederne for at lave et kulturhus i Nord vil sikre, at området kan imødekomme den nye virkelighed. Vi foreninger i området har været svage i klargøringen af den nye virkelighed. Vi sov tornerosesøvn, da Vejlby Skole, børnehaven samt p-pladserne på LEC-grunden blev nedlagt og omdannet til beboelse – nu venter vi kun på kravene om støjhegn!

Vi vil ikke sove mere – vi vil samarbejde – så primært børn og unge kan dyrke idræt lokalt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

'Juldamperen' Svanen sejler igen efter ulykke: - De nødvendige sikkerhedstiltag er afsluttet

Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Annonce