Annonce
Debat

Læserbrev: Voksenhandicap - vi kan ikke klare flere besparelser

Annonce

Området for voksenhandicap har gennem flere år været udsat for kolossale besparelser. Desværre har det ikke betydet, at området er blevet skånet i det sparekatalog, som er i høring. Og det på trods af, at området ikke kan tåle mere.

Et helt konkret eksempel på dette er botilbuddet Solbakken: Solbakken har siden 2007 været udsat for massive besparelser. Hvis de varslede besparelser lægges oveni de allerede gennemførte besparelser, har Solbakken været tvunget til at spare mere end 25 procent siden 2007. Det er samme type borgere, der bor på Solbakken nu som tidligere. Dog med den lille ændring, at en del af borgerne selvfølgelig er blevet ældre og dermed har fået større behov for hjælp og støtte.

Man kan spørge sig selv, hvordan i alverden det kan lade sig gøre at drive bostederne for voksne med handicap efter så store besparelser. Og det helt ærlige svar er: Det kan det naturligvis kun med nød og næppe. Standarden, kvaliteten er selvfølgelig dalet voldsomt, og som LEV Aarhus mange gange har påpeget, har bostederne længe befundet sig på en standard, der er på kanten af eller over ud over kanten af det forsvarlige og menneskeværdige.

Op til kommunalvalget sidste efterår afholdt LEV Aarhus sammen med Birkebakkens Forældreforening et offentligt valgmøde om handicappolitikken i Aarhus. Alle partier fra byrådet var repræsenteret, og alle politikere var meget påvirkede af de hjerteskærende beretninger fra pårørende til mennesker med handicap. Sobre beretninger, der fortalte om en hverdag på bostederne, der i høj grad bar præg af manglende tid til omsorg og pleje. Vi hørte om den unge kvinde, der ikke fik hjælp, når hun havde epileptiske anfald, dem måtte hun klare selv siddende i sin kørestol. Vi hørte om basal pleje som hygiejne og medicin, der ikke var tid til. Om unge med handicap, der sad uvirksomme hen, fordi der ikke var tid til at aktivere dem.

LEV Aarhus har også jævnligt fortalt social- og beskæftigelsesudvalgets medlemmer om forskellige sager om omsorgssvigt på bostederne. Så byrådets medlemmer er i den grad informeret om tingenes tilstand.

Alligevel er bostederne igen udpeget som besparelsesområder. Er det fordi, der ikke er stemmer nok i denne forholdsvis lille gruppe af borgere? Er det, fordi kun meget få har kræfter til at råbe op? Er det, fordi ingen i virkeligheden kærer sig om denne gruppe af borgere, fordi ingen regner med, at det nogensinde kommer til at berøre dem personligt - som f.eks. børne- og ungepolitikken eller ældrepolitikken?

For at føje spot til skade rummer sparekataloget også en besparelse på den hårdt tilkæmpede femdagesferie, som voksne på bostederne fik bevilget for få år siden. Ikke bare én gang om året giver man voksne med handicap mulighed for at være på en femdages ferie med hinanden, væk fra det bosted, som de befinder sig på de øvrige 360 dage om året. Ferien foreslås nu skåret ned til tre dage. Det er en urimelig behandling af mennesker, der er helt afhængige af samfundets hjælp og velvilje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Havneforening med nødråb: Spær p-pladser af for gæster på Aarhus Ø:

Annonce