Annonce
Debat

Læserbreve: Skolebestyrelsesformænd: Nej tak til millionforringelser på børn og unge i Aarhus

folkeskolenbørn og ungesparebesparelseklippes vækklippeklip nex

83 procent af alle skolebørn i Aarhus er nogle heldige kartofler, for de går i folkeskolen, og den har det godt i landets næststørste kommune. Eleverne trives, der er styr på økonomien, og vi er kommet godt igennem skolereformens første år. Og så bor vi en kommune, der ved enhver given lejlighed taler om "det gode hele børneliv fra 0 til 18 år".

Derfor er vi i byens skolebestyrelser både forbløffede og rasende over to nye omfattende sparekataloger fra kommunen. Her ser vi nemlig kun forringelser og nedskæringer, som man forsøger at sælge som pædagogiske forbedringer. Næsten 30.000 skolebørn skal, sammen med børn i daginstitutionerne, tage en stor del af skraldet for et kæmpeunderskud i kommunekassen, som er opstået helt andre steder end i Børn og Unge-forvaltningen. Det er ikke i orden!

Grønthøsteren bliver kørt ud af garagen i form af en rammebesparelse på alle skoler. Men vi har ikke noget fedtlag at tære på i skolernes budgetter, så det vil gå ud over undervisningen, og derfor stik imod skolereformens intentioner om, at lærerne skal være mere sammen med eleverne. Vi har i forvejen fået færre lærere, der underviser mere. Det går i den helt forkerte retning.

Man vil stoppe al vedligeholdelse af skolerne. Det er i bedste fald dumt, fordi det vil blive dyrere at renovere på et senere tidspunkt. I værste fald er det uansvarligt, at tusindvis af børn hver dag er mange timer i nedslidte lokaler og står i kø til for få og alt for ulækre toiletter. 67 procent af de århusianske skoler er allerede nu i "utidssvarende forfatning", viser en undersøgelse. Det kan kun blive værre med 0 kroner på vedligeholdelseskontoen.

"Tidlige og rettidige indsatser er en gevinst både for den enkelte, der får bedre opvækstvilkår, og for samfundet", står der i Aarhus Kommunes børne- og ungepolitik. Det hænger slet ikke sammen med forringelser på både dagtilbud, skole, SFO, fritids- og ungdomsområdet, hvor det er mennesker med fagligt kompetente "varme hænder", man sparer på.

Det er ikke mange år siden, vi fik administrative ledere på skolerne. For at aflaste skolelederne, og fordi man ønskede praksisnær pædagogisk ledelse. Nu skal de administrative ledere væk fra skolerne igen og samles i større enheder med flere opgaver. Det bliver svært, når de er langt fra det, opgaven handler om. For man har fuldstændig glemt, at de administrative ledere og skolesekretærer ikke bare er nogen, der flytter tal rundt i et regneark. Det er også dem, der, blandt mange andre ting, tager telefonen, løser daglige vikarudfordringer, tager imod skolefotografer og håndværkere og sætter plastre på forslåede knæ.

De kommende skolebørn skal også til at begynde i SFO i maj. Det fungerer andre steder i landet, men i Aarhus skal det ske, samtidig med at man sparer på personalet i SFO. Den "gode overgang" skal til gengæld sikres ved, at der følger kendte voksne med fra børnehaverne. Men her skal der også spares og fyres, så hvor skal de voksne komme fra? Den tidlige SFO-start er en ren besparelse, som i øvrigt risikerer at blive ædt op af behovet for tilbygninger på de mange skoler, der slet ikke har plads til førskolebørn i dagtimerne.

Der er mange af spareforslagene, der gør os bekymrede og vrede over fremtidsudsigterne for de århusianske skoler. Så vi vil kraftigt opfordre byrådet i Aarhus til at undersøge tingene grundigt og endnu engang, så vores næsten 30.000 folkeskolebørn bliver ved med at være nogle af landets heldigste kartofler.

Med venlig hilsen:

Lene Anhøj - skolebestyrelsesformand på Bakkegårdsskolen, Christina Bjerre Hatting - skolebestyrelsesformand på Bavnehøj skole, Anne Harrits - skolebestyrelsesformand på Beder skole, Jakob Paludan - skolebestyrelsesformand på Ellekær skole, Anja Søgaard Olsen - skolebestyrelsesformand på Ellevangskolen, Frank Juul Agerholm - skolebestyrelsesformand på Engdalskolen, Sune Henriksen - skolebestyrelsesformand på Frederiksbjergskole, Anders Winding - skolebestyrelsesformand på Hasle skole, Svend Ladefoged - skolebestyrelsesformand på Holme skole, Jakob Stensgaard - skolebestyrelsesformand på Højvangsskolen, Gry Bruun Mathiesen - skolebestyrelsesformand på Katrinebjergskolen, Klaus Kalsmose Jakobsen - skolebestyrelsesformand på Kragelundskolen, Ulrik Lyng Vestergaard - skolebestyrelsesformand på Lisbjergskolen, Martin Hersom Bien - skolebestyrelsesformand på Lystrup skole, Lone Møller - skolebestyrelsesformand på Læssøesgades skole, Morten Østergaard - skolebestyrelsesformand på Malling skole, Søren Krarup - skolebestyrelsesformand på Møllevangskolen, Rikke Lysholm - skolebestyrelsesformand på Mårslet skole, Peter Hvidgaard - skolebestyrelsesformand på Næshøjskolen, Kristian Krabbe - skolebestyrelsesformand på Risskov skole, Lone Jacobsen - skolebestyrelsesformand på Rosenvangskolen, Tine Obel Schmidt - skolebestyrelsesformand på Rundhøj skole, Henrik Hoffmann - skolebestyrelsesformand på Sabro-Korsvejskolen, Cecilie Harrits - skolebestyrelsesformand på Samsøgades skole, David Mortensen - skolebestyrelsesformand på Skolerne i Elev og Hårup, Ole Laursen - skolebestyrelsesformand på Skovvangskolen, Ruth Caddock Hansen - skolebestyrelsesformand på Skæring skole, Bettina Høeg - skolebestyrelsesformand på Skødstrupskole, Lars Ole Dybdal - skolebestyrelsesformand på Skåde Skole, Winnie Vangsted - skolebestyrelsesformand på Solbjergskolen, Heidi Printzen - skolebestyrelsesformand på Strandskolen, Heidi Sloth Hingelberg - skolebestyrelsesformand på Sødalskolen, Line Krogh Vogdrup - skolebestyrelsesformand på Sølystskolen, Demet Altan - skolebestyrelsesformand på Søndervangsskolen, Jann Lund - skolebestyrelsesformand på Tilst Skole, Farhiyo Abukar Mohamed - skolebestyrelsesformand på Tovshøjskolen, Jørgen Andersen - skolebestyrelsesformand på Tranbjergskole, Kristine Maraldo - skolebestyrelsesformand på Vestergårdsskolen, Thomas Vinther Andersen - skolebestyrelsesformand på Virupskolen, Trine Mors Larsen - skolebestyrelsesformand på Vorrevangskolen, Ulrik Persson - skolebestyrelsesformand på Åby skole, Gitte Frederiksen Vahl - skolebestyrelsesformand på Viby skole.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce