Annonce
Aarhus

Læserpanelet: Er nedrivninger og kontanthjælpsloft en god idé?

Der er ingen tvivl om, at integration og indvandring er et af de emner, der optager mange danskere i årets valgkamp. Derfor har vi stillet læserpanelet to spørgsmål om netop det fra årets valgkamp.

AARHUS: Vi har spurgt vores læserpanel om to væsentlige dele af integrationsdebatten herhjemme - nemlig om nedrivninger af ghettoer virker, og om de tænker at kontanthjælpsloftet skal bevares for at få flere ikke-vestlige indvandrere i arbejde.

Foto: Flemming Krogh

Er kontanthjælpsloftet en god idé i forhold til at få ikke-vestlige indvandrere i arbejde? Hvorfor/hvorfor ikke?

Marianne Jensen

Det kan i princippet være en god ide for at motivere indvandrerne til at komme ud på en arbejdsplads, møde kolleger, lære sproget og noget om det danske arbejdsmiljø og kultur. Men virkeligheden viser bare, at det ikke altid er nok. Nogle kommuner er gode til at få ikke-vestlige indvandrere godt i gang, hvorved de også bliver integreret hurtigere. Andre steder går det trægt med indsatsen, og med dårlige resultater til følge. Samtidig kan der være både sproglige og psykisk-sociale udfordringer, og det kan være svært for nogle at få et job, grund af sprogforståelse, uddannelsesniveau eller fordomme.

Niels Busk Sørensen

Generelt synes jeg kontanthjælpsloftet er en udmærket ide. Det er ikke-vestlige indvandrere, der kommer til Danmark for at skabe sig et bedre liv. Det er sådan set i orden, men man skal ikke bare tro, at man kan komme til Danmark, og så fra dag ét leve et liv i sus og dus, da kontanthjælpen jo er væsentlig højere end det, de kommer fra. Man må yde før man kan yde. Se bare på alle de ældre ikke-vestlige indvandrere der går rundt derhjemme og aldrig har haft et arbejde i Danmark. Det var ikke gået hvis man var etnisk dansker.

Lena Andersen

Da kontanthjælpsloftet har indflydelse på boligstøtte kan jeg kun mene, at det er rimeligt, at ikke-vestlige indvandrere må se alvoren i, at det kan være nødvendigt at se sig om efter en billigere bolig hvis man ikke har råd til den bolig man har lige nu. Set fra min stol er kontanthjælpsloftet, der jo netop er en øvre grænse for hvor meget der kan fås i integrationsydelse også en god måde at gøre ikke-vestlige invandrere klar over, at det bedre kan betale sig, at arbejde og komme ud netop for at integrere sig i det danske samfund.

Hanne Sixhøj

Jeg mener ikke, at fattigdom nogensinde har gjort noget godt, og det bringer ikke uden videre folk i arbejde. Snarere øger det kriminaliteten. Og en forudsætning for, at folk kan få et job, er jo, at der er nogen, som vil ansætte dem, og det er mit indtryk, at dette netop kniber gevaldigt, når de jobsøgende er ikke-vestlige indvandrere, især når der er tale om ufaglærte. Så nej, kontanthjælpsloftet er ikke en god ide - det fastholder de berørte i fattigdom og uværdighed.

Anne Sofie Vejrum

Jeg tror ikke på, at beskæftigelsen blandt danskere med ikke-vestlig baggrund halter på grund af et manglende økonomisk incitament. Min oplevelse er derimod, at det skyldes ar på sjælen som følge af traumatiske oplevelser i hjemlandet, og desuden en manglende kulturel rummelighed på det danske arbejdsmarked. Derfor giver kontanthjælpsloftet ikke nogen mening. Den eneste effekt vil være, at tilværelsen for børn til forældre med ikke-vestlig baggrund forringes og ligeså deres chancer for at blive en del af arbejdsmarkedet i fremtiden.

Annonce

Er nedrivninger en god idé som et værktøj til at få sat gang i integrationen i for eksempel Gellerup og Bispehaven? Hvorfor/hvorfor ikke?

Niels Busk Sørensen

Nedrivninger er en udmærket ide for at splitte ghettoer ad i for eksempel Gellerup og Bispehaven. Men man må så til gengæld bygge noget der svare nogenlunde til den husleje, som man kom fra. Det hjælper jo ikke hvis man ikke har råd til den nye bolig. Jeg har det lidt svært ved, at der blandt nedrivningerne også er forholdsvis nyrenoverede blokke. Her kunne man måske i stedet, ved lov, sikrer at disse boliger ikke blev udlejet til ikke-vestlige familier. Det ville også hjælpe med til at få gang i integrationen – hvis vi da ellers skal have en sådan.

Anne Sofie Vejrum

Hvis nedrivningen af gamle blokke i Gellerupparken og Bispehaven også handler om at sikre genhusning samt blandede skoler og dagsinstitutioner, og at flytningen gøres så frivillig som muligt, så tror jeg, at nedrivningen vil være et godt skridt på vej mod bedre integration. Dog er jeg lidt bekymret for antallet af blokke, der skal rives ned. Måske burde nedrivningen i stedet tages i mindre step for også at opnå noget viden om, hvad der faktisk virker og ikke virker.

Hanne Sixhøj

Nej, det er det absolut ikke. De mennesker, der bor i de berørte områder, skal jo bo et andet sted, og hvor har de ellers råd til at bo? Det rammer desuden heller ikke 'kun' indvandrerne. Også etnisk danskere, som har boet i de berørte områder længe og er glade for det, tvangsforflyttes til andre boliger i kvarterer i byen, de måske ingen tilknytning har til. Det er desuden et ressourcespild af dimensioner at rive gode boliger ned.

Lena Andersen

Nu er jeg jo ikke Aarhus borger - kan godt ud fra medierne se , at der er store interagrationsproblemer i Gellerup og Bispehaven og fra bekendte, der bor i Aarhus området og handler i Basaren derude hører jeg også om problemerne med ikke vestlige indvandrere. Ideen med nedrivning kanderfor være det bedste værktøj til at få folk til at flytte fra området og bosætte sig andet steds i byen eller i de velfungerende forstæder. Specielt godt med nedrivning er, hvis de implicerede borgere flytter/bosætter sig i forstæderne og der bliver integreret i lokalsamfundene.

Marianne Jensen

Nedrivning af nogle boliger i et område hvor der er nogle udfordringer kan være en løsning.Men det kan ikke stå alene.Erfaringer fra f.eks Aalborg har vist at en stor social indsats fra kommunen ifa.at sørge for skolegang,uddannelse,at forældrene kommer i arbejde og gode boliger samtidig med nedrivning,har været med til at give et positivt resultat bagefter,i en bydel som tidligere var meget socialt belastet.Den negativ side af sagen er nedrivning af for mange og gode nyrenoverede boliger,og inddrivelse af et stort beløb fra Landsbyggefonden.Det synes jeg er en meget dårlig/farlig tendens for de almene boligers fremtid.Det er de almene boligers egen kapital til renovering osv.,og ikke politikernes sparebøtte de bare kan tage af til ovenstående problem,som de iøvrigt selv er skyld i,efter dårlige politiske beslutninger gennem tiden.

Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce