Annonce
Aarhus

Læserspørgsmål fører til aha-oplevelse: Derfor kan det koste op mod 100.000 kroner at plante ét træ i Aarhus

På p-pladserne uden for Riisvang Stadion i Aarhus Nord stod der engang træer for hver syv pladser, men for 10 år siden blev de fældet. I dag ser strækningen miserabel ud, mener en læser og spørger: Hvorfor fuldfører kommunen ikke arbejdet og planter nye træer? Foto: Jesper Bech Pedersen
Måske har du lagt mærke til tomme trækummer rundt om i byens gader og stræder. De er resultatet af fortidens lidt for optimistiske tilgang til bytræer. Og Aarhus Kommune har ikke travlt med at plante nye - det koster nemlig en mindre formue, hvis træerne skal have ordentlige vækstbetingelser.

AARHUS: Det ser lidt jammerligt ud.

Hvor en række lindetræer førhen knejsede foran Riisvang Stadion på Bethesdavej i Aarhus N, er der nu blot nøgne, tomme huller i asfalten.

Sådan har det været i henved 10 år, og hvordan kan det egentlig være, at Aarhus Kommune bare lader stå til?

Annonce

Sådan spørger Stiften-læser, Jan Krogsgaard, der bor i nærheden af Aarhus Fremads hjemmebane i Aarhus N, og som ærgrer sig over at kigge på den misligholdte vejstrækning, hvor ukrudt og vilde skud flere steder har overtaget plantehullerne.

10.000 nye træer

Samme billede kan man finde adskillige andre steder i byen.

Eksempelvis i Åbyhøj, hvor der mange steder langs villavejene er gjort plads til vejtræer omkranset af store granit-kantsten. Flere af de træer er også væk og bliver tilsyneladende aldrig erstattet.

Her er vi på Dr. Holsts Vej i det nordlige Åbyhøj. Træet til højre lever stadig, men trives ikke og springer kun delvist ud om sommeren. Foto: Google Streetview

Det virker paradoksalt, når Aarhus Kommune samtidig har gang i en stor kampagne, hvor der skal plantes 10.000 nye bytræer frem mod 2025.

Hvorfor ikke plukke de lavthængende frugter og få proppet nogle træer ned i de allerede anlagte huller?

Annonce

Det var ikke godt nok

Det er der en grund til, forklarer Martin Højholt. Han er projektleder og anlægstekniker ved Teknik og Miljø og arbejder med beplantning i byen.

Martin Højholt, projektleder og anlægstekniker ved Teknik og Miljø, forklarer, at det ikke bare er sådan lige at plante nye træer, hvis de skal stå i forbindelse med fast belægning. Jorden under får nemlig hverken nok ilt eller fugt, og det kan derfor være en bekostelig affære at sikre ordentlige vækstvilkår for nye træer. Privatfoto

- Når der rundt omkring i Aarhus er de her tomme huller, hvor der engang stod træer, så skyldes det, at man før i tiden groft sagt bare gravede et hul og proppede roden ned. Men det kan træerne faktisk ikke holde til, når der er fast belægning rundt omkring i form af en asfaltvej, fortov og og så videre, forklarer Martin Højholt.

Du hørte rigtigt. Hvis vi skal plante et træ, hvor der er fast belægning i byen, så koster det et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner.

Martin Højholt, projektleder i Teknik og Miljø

Han kan se i kommunens database, at træerne langs Bethesdavej blev plantet i 1991, så de nåede kun at blive omkring 20 år, før de blev fældet for et årti siden.

- Jeg kan ikke se, hvorfor de blev fældet, men et godt gæt er, at de var i mistrivsel. Det var simpelthen ikke godt nok, den måde man plantede træer på før i tiden, og det er derfor, vi ikke bare genplanter i de der vejkummer. Nye træer vil heller ikke kunne klare sig, forklarer Martin Højholt.

Annonce

Prisen for et bytræ

Årsagen til mistrivslen er, at træernes rødder hverken får den nødvendige ilt eller fugt, når der er fast belægning ovenpå. Det får træerne til at hensygne og i nogle tilfælde ligefrem dø.

Problemet kan godt løses, men det er ikke gratis, afslører Martin Højholt:

- Det koster et sted mellem 50.000 og 100.000 kroner at plante et træ i Aarhus.


Den skal jeg lige have igen. Det lød næsten som om, du sagde 50.000 kroner for at plante ét træ?


- Du hørte rigtigt. Hvis vi skal plante et træ, hvor der er fast belægning i byen, så koster det 50.000-100.000 kroner.

Både træer og ukrudt er begyndt at skyde igen i nogle af kummerne på Bethesdavej. Men kønt er det ikke. Foto: Jesper Bech Pedersen


Måske skulle I overveje at sende opgaven i udbud?


- Ha ha, det gør vi skam også. Men det er bare vanvittig dyrt, når man skal plante et sted, hvor der i forvejen er belægning, siger Martin Højholt og forklarer hvorfor:

- Først skal du gennembryde den eksisterende belægning, og hvis du er uheldig, så er der også ledninger i jorden, der skal flyttes.

- Så skal man grave ned i over en meters dybde i et areal på 15-16 kvadratmeter for at klargøre til rodnettet. Så skal du have bygget hullet op med noget, som kan tåle tung færdsel bagefter, men som samtidig kan indeholde fugt og ilt til træets rødder.

Billedet her er fra St. Blichers Vej i Åbyhøj og viser to tidligere trækummer, som hver sommer vokser til med og diverse vildskud. Foto: Google Streetview


Så det duer ikke med en gang stabilgrus?


- Nej, det er nemlig nogle ret dyre materialer i form af nogle specielle vækstmedier, man bruger. Selve træet er sådan set den mindste del af det. Det koster omkring 3500 kroner.


Hvor meget træ får man så for de penge?


- Så får du et fem-seks meter højt træ. Det er typisk den størrelse, vi planter. Det må jo gerne se ud af et rigtigt træ, når vi er færdige, siger Martin Højholt.

Annonce

Løsning på vej

I stedet for at plante enkeltstående træer som før i tiden, så arbejder kommunens afdeling for grønne områder i dag oftere med klynger af træer, og det er netop planen på Bethesdavej, hvor der nu langt om længe er fornyelse på vej.

- Vi var faktisk klar med et projekt for nogle år siden, men så viste det sig, at man fra Mobilitets-afdelingens side gerne ville lave hastighedsdæmpende tiltag på Bethesdavej, så det har vi valgt at vente på. Når vi alligevel skal i jorden, så giver det bedst mening at tænke projekterne sammen, forklarer Martin Højholt.

Hvis man har et sted, der ser lidt træls ud og har en ide til, hvordan vi kan forskønne det, så må man meget gerne give os et tip.

Martin Højholt, projektleder i Teknik og Miljø

Planen er at slette de gamle huller og i stedet lave et nyt samlet felt af træer i midten af parkeringspladserne ud for fodboldbanerne. Samtidig skal selve kørebanen gøres smallere, så hastigheden kommer ned.

Nu har de huller stået og set trælse ud i 10 år. Kunne man ikke have plantet en busk eller sådan noget i mellemtiden?

- Jo, det kunne man faktisk godt, og det gør vi også gerne. Vi har ikke uanede ressourcer, men omvendt så synes jeg godt, man kan overveje at lave noget midlertidig forskønnelse, hvis der risikerer at gå lang tid, før man finder ud af, hvad der skal være permanent, medgiver Martin Højholt.

Lige til at gå til. Men et træ vil ikke klare sig godt, hvis det bliver plantet her. Under asfalten er jorden alt for tør og iltfattig til at rødderne kan hente den nødvendige energi. Foto: Jesper Bech Pedersen

Hvis nogen af læserne bor i nærheden af lignende huller, må de så kontakte jer?

- Ja, meget gerne. Hvis man har et sted, der ser lidt træls ud og har en ide til, hvordan vi kan forskønne det, så må man meget gerne give os et tip. Vi er faktisk meget afhængige af henvendelser fra borgerne, opfordrer Martin Højholt.

Skulle man ligge inde med ideer til kommunens grønne fingre, så kan det sendes til: groenneomraader@mtm.aarhus.dkAnnonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Erhverv

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce