x
Annonce
Aarhus

Løfte fra byrådet: Ingen skal sove på gaden i Aarhus

Blå Kors' vinterherberg i Mindegade i Aarhus har plads til 20 overnattende. Arkivfoto: Kim Haugaard

Socialrådmand Kristian Würtz (S) roser et forslag fra Enhedslisten om at gøre mere for det stigende antal hjemløse gadesovere. Et enigt byråd lover, at ingen skal sove på gaderne. Men rådhuset bliver ikke åbnet om natten.

AARHUS: - Vil I ikke godt stemme ja til forslaget om at pålægge mig at hjælpe de hjemløse ved at skaffe dem senge at sove i?

Sådan opfordrede socialrådmand Kristian Würtz (S) byrådet til at sige ja til et forslag fra Enhedslisten om at pålægge rådmanden at hjælpe de hjemløse gadesovere.

767 hjemløse er der p.t. i Aarhus, heraf halvdelen unge, lyder det seneste tal. Men antallet stiger samtidig med at temperaturen falder. Flere fryser, og der er overhængende fare for, at mennesker dør på gaderne, begrundede Enhedslisten sit forslag om at pålægge rådmanden at finde egnede lokaler i kommunens bygninger, eventuelt på rådhuset.

Det oplæg anbefalede rådmanden altså byrådet at sige ja til.

- Det er rigtigt, at antallet af hjemløse stiger, og det er vigtigt, at borgerne i Aarhus ikke skal være nødsaget til at overnatte på gaden i vores by. Og det er jeg allerede forpligtet til at sikre som rådmand, fastslog Kristian Würtz.

Annonce

Pladser nok


  • Det er vurderingen i kommunen, at der for nuværende er tilstrækkelige muligheder for overnatning/ophold i nattetimerne for alle hjemløse i Aarhus.
  • Tal fra uge 47 viste, at der var ledig kapacitet på vinterherberget, ligesom der flere nætter var ledig kapacitet på unge-natpladserne på Sydhavnen.
  • På akutpladserne på Tre Ege og Nordbyen har der i november måned heller ikke været fuldt optag.
  • Hvis det skulle blive nødvendigt, er det aftalt og planlagt, at forsorgshjemmet Østervang med umiddelbar virkning kan oprette akutpladser i opholdsrummene, idet der i forvejen er fuld belægning på de øvrige pladser.
  • Akutpladserne åbnes, når byens andre herberger og døgnvarmestuen melder om afvisninger grundet manglende kapacitet.
  • Det undersøges aktuelt om samme beredskab kan etableres på Tre Ege eller tættere på byen.

Kilde: Socialforvaltningen i svar til SF om herbergspladser

Ledig kapacitet

Han forklarede, at der i dag er ledig kapacitet flere steder på forskellige herberger, men hvis ikke det rækker, lover Würtz at komme med bud på nye steder. Derfor er der heller ikke umiddelbart grund til at inddrage rådhuset til at lægge lokaler til hjemløse, sådan som Enhedslistens Keld Hvalsø har foreslået, mener rådmanden.

- Jeg vil gerne sende et signal herfra til de borgere, der har brug for at sted at sove: Man skal ikke overnatte på gaden i Aarhus i frygt for, at man ikke kan få tag over hovedet, sagde rådmanden.

Samtidig erkendte han, at kommunen har et kæmpeproblem, fordi man ikke har været god nok til at hjælpe folk varigt ud af hjemløshed.

- Derfor er vi på vej med en masterplan, som udvalget bliver præsenteret for i næste uge. Planen skal tage fat i ondets rod, og skabe forebyggende indsatser, der kan hjælpe mennesker ud af hjemløshed, fortalte Kristian Würtz.

Ros fra byrådet

Keld Hvalsø (EL) glædede sig oprigtigt over svaret. Og han understregede at Enhedslistens forslag ikke står i modsætning til at forebygge og lave en god socialpolitik.

- Tværtimod kan vi jo få en situation i morgen, der ser værre ud.

Hele byrådet rundt var der ros til både forslaget og rådmandens svar.

- Vi er meget optagede af at knække kurven. Det bliver koldt og ingen skal sove på gaden. Vi skal have flere boliger, mere bostøtte og flere forebyggende initiativer, sagde Anette Poulsen (S).

Gert Bjerregaard (V) hilste dagsordenen velkommen, men mente også, at det ville være problematisk, at åbne rådhuset for hjemløse.

Mette Bjerre (SF) og Eva Borchorst Mejnertz (R) kaldte forslaget fra Enhedslisten rigtigt sympatisk.

- At åbne rådhuset er vi positive overfor, hvis det bliver nødvendigt, tilføjede den radikale.

Det var Knud N. Mathiesen (DF) derimod ikke med på.

- Rådhuset har vi svært ved at se, hvordan det kan fungere i praksis for hjemløse. Det vil med garanti kræve store ressourcer at stille på benene. Det er et populistisk forslag. Men tak til Enhedslisten for at sætte fokus på de hjemløse, sagde DF'eren, der foreslog, at hvis det kneb med at finde plads, kunne man låne nogle af de telte, der tidligere har været opstillet til flygtninge.

Også Liv Gro Jensen (Alt.) og Almaz Mengesha (LA) bakkede op om at sikre senge til de hjemløse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce