Annonce
forside

Løkke: Psykiatrien trænger virkelig til penge

Regeringen præsenterer 43 initiativer, der skal hjælp borgere med ondt i sindet.

Der er tale om en markant investering i et område, der virkelig trænger.

Sådan præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fredag regeringens psykiatriudspil.

Samlet set vil regeringen prioritere 2,1 milliarder kroner til psykiatrien over de næste fire år, pointerer han.

- Det er en plan, der skal ses i lyset af et paradoks. På den ene side har vi et Danmark, der er stærkere end nogensinde. Mulighederne har aldrig været bedre end nu. Det gælder ikke mindst vores unge, siger Løkke.

- Det er på den ene side. Men så er der desværre også på den anden side. På den anden side får flere og flere unge ondt i sindet.

- Vi må spørge os selv, om der er noget i tiden, som er kørt skævt. Om presset er blevet for stort. Om vi evner at favne sårbarhed uden at sætte hinanden i bås. Og jeg er ikke helt sikker på, hvad svaret er på det spørgsmål, siger statsministeren.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at udspillet vil gøre op med psykiatriens "lillebrorstatus".

Udspillet indeholder flere konkrete målsætninger. Blandt andet skal andelen af unge, der har dårlig mental være faldet med 25 procent i 2025. Antallet af selvmord og det samme skal andelen af genindlæggelser.

- Vi har behov for et markant løft af psykiatrien, også når det gælder kvalitet og systematik, fastslår Ellen Trane.

Af de samlet set 2,1 milliarder, som regeringen vil afsætte til området, er de 1,6 varige midler. Det svarer til, at området får et "permanent løft" på 420 millioner om året, oplyser regeringen i udspillet.

Målet er, at de mest syge patienter bliver i behandlingspsykiatrien, til de er færdigbehandlede.

Det skal være slut med det, sundhedsministeren betegner som "svingdørspatienter", der dårligt når ud af døren fra behandlingsstedet, før de skal indlægges igen.

Til gengæld skal færdigbehandlede patienter heller ikke optage sengepladser, fastslår Ellen Trane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forudsigelig blæst om vindmøller

Aarhus Kommune har et ædelt mål: At blive CO2-neutral i 2030. Det får vidtrækkende konsekvenser. Vi kommer både til at spare, hvor vi kan på alt, som udleder CO2. Vi kommer til at dyrke meget mere særligt CO2-opslugende natur. Og så kommer vi selvfølgelig til at bidrage, hvor vi kan til at fremme vedvarende energi - vindmøller, for eksempel. At vi både skal og bør byde ind på en omstilling til vedvarende energi, det er vi næppe uenige om, vel? Men når det kommer til, hvor for eksempel vindmøllerne kan stå i vores kommune, så har vi balladen. Lige nu er tre placeringer i offentlig høring, og ikke overraskende er der blæst om alle tre. For det første ser kommunen for sig, at der godt kan stå nogle kæmpevindmøller på Aarhus Havn. Det har udløst protester fra beboere på Aarhus Ø, hvilket bestemt ikke kan overraske. Som vi tidligere har skrevet i en leder i denne avis: Hvis man leder efter ballade, så kan man være sikker på at få det ved at rejse vindmøller midt i den udsigt, som beboerne i de nye prestigebydele nær havnen i Aarhus har betalt kassen for. Og egentlig er det jo heller ikke fair at spolere deres havudsigter med snurrende og blinkende møllevinger, som de ikke lige havde set komme, da de købte deres lejligheder, vel? Dernæst har kommunen behændigt foreslået andre vindmøller så tæt op ad kommunegrænsen mod Favrskov og Syddjurs, at det ikke generer ret mange af Aarhus Kommunes egne borgere. I Syddjurs har de dog set, hvad der er i gære ved Vosnæs - og fra Syddjurs' borgmester Ole Bollesen (S) er der kommet en officiel protest: Det vil ødelægge landskabsoplevelsen med mere ved Kalø Vig, skriver han. Hvilket flugter fuldstændigt med, hvad borgere i nærområdet også påpeger. Og de har jo ret. Heller ikke her vil møllerne pynte. Tilbage er placeringen tæt på trafikknudepunktet, hvor Djurslandsmotorvejen møder E45. Den synes umiddelbart mest oplagt af de tre, for her er i forvejen en vis støj fra trafikken og i øvrigt planer om at plante masser af vild, CO2-opslugende natur til glæde for både klima, grundvand og friluftsvenner, uanset om de går op i flora, fauna eller bruger naturen til motion eller hundeluftning. Men også her er der ballade om planerne, som går ud over særligt beskyttet natur. Så her foreslår Danmarks Naturfredningsforening, at Aarhus Kommune laver aftale om, at møllerne kan rykkes lidt ind i Favrskov, hvilket vores gode naboer her næppe vil være med til. For det vil begrænse mulighederne for at byudvikle ved Søften. Så hvad nu? Vi har skrevet det før: Drop planerne om møller nær Aarhus og send dem til havs, hvor de generer mindst.

Aarhus

Turbåd ligger stille i Aarhus Havn: Søfartsstyrelsen fandt mangler i forbindelse med sikkerheden

Annonce