Annonce
Aarhus

Løvfald driller letbanen: Tog kunne ikke køre op ad Randersvej

Den stor letbaneudgave - Tango - har svært ved at komme op ad Randersvej. Foto: Axel Schütt

Der kører færre tog på Aarhus Letbane. Årsagen er, at den store udgave af letbanetogene har problemer med at komme op ad Randersvej.

Annonce

AARHUS: Efterårets løvfald driller togene på Aarhus Letbane og ved flere lejligheder måtte letbanetogene onsdag opgive at komme op ad Randersvej.

Problemerne skyldes den forkerte kombination af blade på sporet og regn. Når våde blade klistrer sig på letbaneskinnerne, bliver sporene fedtede og togene får sværere ved at komme op ad bakken.

Problemerne betyder, at letbanen torsdag kører med færre tog - fire i hver retning i timen - på den indre strækning fra Aarhus H til Aarhus Universitetshospital i Skejby. På Odderbanen og på strækningen mellem Aarhus Universitetshospital og Lisbjergskolen er trafikken til gengæld normal.

Passagerer til og fra Odderbanen, der skal videre med letbanen mod Skejby og Lisbjerg skal desuden skifte på Aarhus H.

Det er nemlig kun den store og tungere udgave af letbanetogene - Tangoen - der har problemet. Derimod suser 'det lille' letbanetog Variobahn let og ubesværet op ad samme strækning.

- Vi har større erfaring med at køre med Variobahn, der samtidig har den fordel, at den er lettere end Tangoen. Lige nu arbejder man med en teknisk løsning på besværlighederne, forklarer kommunikationschef ved Aarhus Letbane Jens Velling.

Letbanetogene er nemlig indrettet således, at der kan strøes sand foran toget på skinnerne for at skabe bedre friktion.

- Vi prøver at se på, om vi kan justere sandet, så letbanetogene lettere kan køre op ad Randersvej, siger Jens Velling.

Letbanen kører med færre afgange på strækningen mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital i Skejby. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Skinner spules rene om natten

Hos Aarhus Letbane håber man på, at den justering kan hjælpe Tango-togene op ad Randersvej.

Samtidig sørger Aarhus Letbane for, at skinnerne spules rene for blade. Det arbejde foregår om natten.

Det er ingen overraskelse, at løvfald og fugtigt vejr giver problemer for trafik på skinner. Hvert år har blandt andre DSB samme udfordringer. Og problemet for letbanetogene er kun opstået, dels fordi trafikken på Grenåbanen ikke er i gang endnu - dels fordi Variobahn-togene endnu ikke er godkendt til at køre på hverken Odderbanen og Grenåbanen, hvor trafikken afvikles med sikkerhedssystemet ATP.

For når Trafikstyrelsen på et tidspunkt godkender Grenåbanen og ATP i Variobahn-togene er det slet ikke nødvendigt for Tango-togene at køre på strækningen til Skejby.

- Tangoen skal først og fremmest køre på Grenåbanen og Odderbanen, når vi får alle tilladelser på plads, forklarer Jens Velling, der understreger, at planen med at få gang i letbanedriften på Grenåbanen stadig hedder marts 2019.

Annonce

Også færre tog fredag

Som sagt kører letbanen torsdag kun fire tog i timen hver vej på den indre strækning. Det bliver også frekvensen hele fredag.

Som altid er det fornuftigt at tjekke midttrafik.dk, hvis du har planer om at køre med Aarhus Letbane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce