Annonce
Danmark

Løvkvist: Endelig blottede regeringen sit bløde bugflæsk

Statsminister Mette Frederiksen (S) viste sin sårbarhed i denne uge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kan man godt rokke statsminister Mette Frederiksen (S), selv om hun har lænket sig til sine synspunkter i uhørt grad og spyr ild, hvis man overhovedet nærmer sig? Selv når det område, hun har lænket sig til, faktisk er et hjørne af den udlændingepolitik, som er afgørende for hendes magt?

Det helt nye i dansk politik er, at det spørgsmål kan man nu svare ja til.

Der KOMMER tre danske IS-kvinder hjem fra fangelejrene i Syrien, og det kommer de ikke, fordi PET vurderer, at det er det sikreste for Danmark. De kommer hjem, fordi statsminister Mette Frederiksen snurrede rundt om sig selv, så hun kom til at vende i anden retning, da hun var færdig. Og snurreriet blev sat i gang, da det begyndte at stå klart for hende, at Radikale faktisk var klar til at udløse et valg, hvis hun ikke gjorde det. Radikale ville lade enten udenrigsministeren, justitsministeren eller begge betale med deres post, hvis der ikke blev fundet en tilfredsstillende løsning for børnene i Syrien.

Annonce

Både udenrigsministeren og justitsministeren har tidligere været på vej ud på vippen i sagen om børnene og mødrene i Syrien på grund af fodfejl i deres behandling af Folketinget, men de havde formået at kravle ind på fast land igen. Og sagen er, at Mette Frederiksen har fortalt ministre i regeringen, at man kan godt komme ud for at miste sit job efter pres, hvis man bøffer rundt og ikke har styr på sit system. Men man bliver ikke fyret eller tvunget til at gå, hvis ens "brøde" er, at man fører regeringens politik.

Konsekvensen af den grundholdning er, at hvis støttepartier vil lade en eller to ministre betale med deres poster for at føre regeringens politik, er det det samme som at udvise mistillid til hele regeringen. Det betyder valg. Og det ville Radikale.

"Vi kan ikke have tillid til ministre, der ikke handler på informationer om rigets sikkerhed," som Sofie Carsten Nielsen har sagt.

Så er det selvfølgelig også den mulighed, som hverken betyder ministerfyringer eller valg: At regeringen begynder at føre en anden politik. At den siger: OK, vi giver os, det rigtige er at hente ikke bare børnene hjem, men også de mødre, som er danske statsborgere. Den valgte Mette Frederiksen.

Derefter handlede det for regeringen om at kommunikere kovendingen på en måde, så den blev mindst muligt pinagtigt. For eksempel ved pludselig at begynde at mene, at man ikke kan sidde PET's vurderinger overhørig, selv om de ikke passer ind i ens kram. Og prøve at give indtryk af, at det handler om, at PET har leveret noget nyt, som alle ikke vidste i forvejen.

I den konkrete sag var det en sejr for Radikale. De gik ikke til i flammerne, da statsministeren spyede ild. Tværtimod.

Det var også en halv sejr for de blå partier, fordi det giver dem lejlighed til at råbe "løftebrud!" så mange gange, at de kan håbe på, at det sætter sig og bliver husket.

Men også kun en halv sejr, fordi nu er det pludselig Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), der skal stå på mål for, at de som ansvarlige, borgerlige partiledere med stærk tillid til samfundets bærende institutioner er villige til at sidde PET's vurderinger overhørig, når de ikke passer ind i deres kram.

Det er en hel del vanskeligere, når de ikke længere kan gøre det sammen med Mette Frederiksen. Ikke mindst fordi ingen tror på, at Ellemann og Pape faktisk ville tilsidesætte PET, hvis det var dem, der sad i regeringskontorerne.

Det var også en sejr for SF, fordi partiet kunne lade Radikale gå forrest og gøre det, som SF ikke bryder sig om.

Og så var det en sejr for Enhedslisten. Selv om Radikale kan tage den primære ære, er det en sejr med store perspektiver for Enhedslisten.


Sidder der mon nogle traditionelle radikale vælgere derude og er perplekse over, at en flok ekskommunister på nogle punkter er bedre til at løfte arven fra Marianne Jelved end Radikales egen ledelse?


Enhedslisten har aldrig været interesseret i at lade spørgsmålet om børnene og mødrene i Syrien køre op i en spids, der kunne udløse et valg. Ikke fordi partiet er bange for meningsmålingerne - der ligger EL fint med en jævnt opadgående tendens - men fordi partiet er bange for et udlændingevalg og risikoen for, at Enhedslisten på den anden side af valget måske nok ville have en lidt større folketingsgruppe, men til gengæld mindre indflydelse, fordi Socialdemokraterne så vil være blevet endnu mere modne til at gnubbe sig op ad Venstre, Konservative og måske Lars Løkke Rasmussen.

Synk lige den et øjeblik. Det er altså Enhedslisten, der giver køb på udlændingepolitik for at være med i magtens centrum. Sidder der mon nogle traditionelle radikale vælgere derude og er perplekse over, at en flok ekskommunister på nogle punkter er bedre til at løfte arven fra Marianne Jelved end Radikales egen ledelse?

Enhedslisten kan bruge regeringens nye sårbarhed til at sætte stød ind der, hvor det passer Enhedslisten: på fordelingspolitikken.

Der hvor beskæftigelsesministeren gnubber sig op ad Venstre på en måde, der bringer pulsmåleren op i det røde felt for Enhedslisten ved at så tvivl om, hvorvidt regeringen egentlig synes, det passer den at leve op til løfterne i forståelsespapiret om at gøre noget ved børnefattigdom og ulighed.


Her VIL Enhedslisten have kant til regeringen og meget gerne så skarp en kant, at man kan skære valgflæsk med den.


Det slagsmål ligger lige om hjørnet og venter, når den såkaldte ydelseskommission skal komme med bud på, hvordan man laver en permanent løsning for, hvordan komplekset af offentlige ydelser og kontanthjælpsloft rammer børnefamilier.

På det seneste har man hørt i krogene på Christiansborg, hvordan Enhedslisten har gået rundt og hvisket "valg", hvis regeringen ikke leverer her. Og på ugens sidste hverdag sagde Mai Villadsen det så endeligt højt i et interview med Jyllands-Posten.

Det var selvfølgelig opvarmning og lækre snacks til listens noget frustrerede bagland op til årsmødet i weekenden, men også reel politik. Og politik der er kommet ny energi under, efter Mette Frederiksen snurrede i syriensagen.

Her VIL Enhedslisten have kant til regeringen og meget gerne så skarp en kant, at man kan skære valgflæsk med den. Et udlændingevalg er måske ikke attraktivt, men et velfærdsvalg? Et lighedsvalg? Et red-de-fattige-børn-valg? Ja tak!

Så venter vi bare på, om SF også kommer op med et eller andet, hvor partiet nu har sniffet, at SF kan få forandringer igennem, mens statsministeren stadig er groggy efter snurreturen.

Det første lille stik kom, da SF allierede sig med blå blok i kampen mod et udrejsecenter på Langeland for kriminelle udlændinge og dermed reelt reddede langelænderne. Et nederlag for regeringen, men ikke et nederlag, der for alvor gør ondt.

Nu kan regeringen nemlig sige til borgerne omkring det eksisterende Udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast, at det er blå blok og SF's skyld, at der ikke er fundet en ny løsning, og når den permanente løsning skal findes, vil blå blok og SF blive tvunget til at tage medejerskab.

Men ikke desto mindre en lille, hurtig sejr for SF i en uge, hvor regeringen endelig blottede sit bløde bugflæsk.

Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Podcast

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Annonce