Annonce
Danmark

Løvkvist: Lederen af staten gjorde livet surt for sin statsminister

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen forlader afhøringen i Minkkommissionen torsdag. Ankomsten skete mere diskret ad en bagindgang. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Afhøringen af departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen var kun lige gået i gang, da Minkkommissionens formand afbrød udspørgeren for at stille sit eget spørgsmål:

- Hvad laver en departementschef i Statsministeriet egentlig?

- Det er sjovt, for det spurgte min fætter lige om den anden dag. Jeg har jo egentlig ikke rigtigt prøvet at være det uden for krisetid. Man hjælper statsministeren med at lede landet på en sekretariatsmæssig baggrund.

Annonce

- Grundlæggende hjælper man regeringen med at gennemføre sin politik, sagde Barbara Bertelsen.


Departementschefen i Statsministeriet er leder af staten. Den administrative del. Opgaven er - blandt andet - at gøre livet så let som muligt for statsministeren.

Det har kun gjort statsministerens liv vanskeligere at være udsat for en granskningskommission.


Barbara Bertelsen forstærker oppositionens fortælling om en tromlende, magtsyg etpartiregering, der altid ved bedst. En regering med en statsminister, der ikke forsømmer en lejlighed til at sammenligne et Danmark i coronatilstand med et Danmark i krigstilstand - til at male et billede af et samfund under angreb af udefra kommende kræfter.

Men uden at statsministeren i krise/krigsudbruddet drog den konsekvens at bryde partiskel ned og for eksempel oprette et samlingsudvalg med deltagelse af ledere fra alle store partier, så forsvaret mod coronavirus blev dansk og ikke socialdemokratisk.


Så Barbara Bertelsen er ikke bare den socialdemokratiske regerings fremmeste og mest magtfulde hjælper i tilrettelæggelsen af almen politik, men også den socialdemokratiske regerings fremmeste og mest magtfulde general på forsvarsskansen mod angreb på samfundet fra en flagermus i Kina.

Og det er Barbara Bertelsen, der er øverste ansvarlige for, at statsminister Mette Frederiksen (S) er bragt i de to situationer, der har ramt hende allerhårdest:

At der tilsyneladende uden tilstrækkeligt lovgrundlag blev truffet en beslutning om, at der ingen levende mink må være i Danmark.

Og den automatiske sletning af sms'er med det resultat, at de slettede informationer er blevet erstattet af massiv mistænkeliggørelse.


Den i offentligheden diskrete departementschef ankom til afhøringsskranken i rigeligt god tid - også selv om Barbara Bertelsen havde brugt tid på at finde bagindgangen til Retten på Frederiksberg, så hun kunne undgå de ventende journalister og fotografer ved hovedindgangen.

Lagde stabler af håndskrevne papirer og tre A4-notesblokke med spiralryg foran sig. Egne optegnelser som en del af en frygtindgydende - skulle det vise sig - forberedelse.

Med et intenst blik og en beskeden læspen blev Barbara Bertelsen afhørt om minkskandalens forløb. Øjenbrynene sprang op og ned, munden brød ud i et stort smil, der forsvandt lige så hurtigt, som det kom.

Hun kunne synke ind i sig selv lige efter at have givet et svar for at så at komme tilbage med et lille spjæt. Hovedet blev konstant bevæget i abrupte ryk, når hun flyttede blikket mellem papirer, skærm, udspørger og kommissionsformand.


For en person i en afhøringssituation omgivet af jurister og journalister sad Barbara Bertelsen med en styrke og en frigjorthed, der virkede usædvanlig. Hele tiden på spring for at tage kontrollen, og med jævne mellemrum tog hun den.

Guidede udspørgeren rundt i den mange tusinde sider store dokumentsamling, der udgør grundlaget for granskningen. Insisterede på at tilføje sin egen kontekst, som hun hentede sidetal på fra sin hukommelse og sine optegnelser. Når udspørgeren læste noget op, ville Barbara Bertelsen have læst mere op. Og når udspørgeren var for langsom til at finde tekststykket frem, overtog hun bare oplæsningen.

En afhørt i en kommission er per definition ikke i kontrol, men i sekundet, hvor der opstod et kontrolvakuum, sprang Barbara Bertelsen ind og tog den ledige kontrol. Og når udspørgeren og kommisionsformanden spagfærdigt tog den tilbage, havde man indtryk af, at de fik den på hendes nåde.


Som tilhører sad man med opspilede øjne ramt af en snigende angst for nogensinde at skulle ud i en kamp på argumenter mod Barbara Bertelsen.

Samtidig tog hun brodden af den hårde tone i de sms'er, der trods alt har været tilgængelig for kommissionen. Sørgede for at den del af korrespondancerne, som ikke har været dokumenteret hidtil, kom med, så man kunne se, at alt sluttede i fred og fordragelighed.

Fik argumenteret overbevisende for, at når hun via tidligere fødevareminister Mogens Jensens (S) departementschef bad ham om at lægge sig ned og rulle rundt, var det i virkeligheden et kollegialt og velment forsøg på at hjælpe departementschefen med at hjælpe sin minister og ikke en ordre om at tage en kugle for chefen.


Afhøringen endte med, at udspørgeren advarede Barbara Bertelsen:

- Nu slutter jeg med nogle spørgsmål, du sikkert vil finde ganske trælse.

Spørgsmål om de slettede sms'er. Som er blevet slettet af en eneste årsag: Barbara Bertelsens personlige rådgivning til statsministeren. Som har givet statsministeren det øgenavn, der formentlig vil komme til at plage hende i al den fremtid, vi kan se ind i - "Slette-Mette".

- Jeg har selv haft indstillingen på min telefon siden 2018-2019, og før det har jeg også løbende slettet mine sms'er. Jeg har set sms som en risiko og ikke som dokumentation. Det er givet, at det bliver anderledes fremefter.

- Du har slettet manuelt? Så det har været tilfældigt, hvornår de blev slettet - to dage efter, 30 dage, blev hun spurgt.

- I 2018-2019 får vi erfaringer fra USA, Tyskland, Frankrig - der kommer en tiltagende opmærksomhed på, at sms'er er ubeskyttede og noget, der kan bruges til at destabilisere. Det tager jeg med ind i Statsministeriet. Man kan have en situation, hvor en telefon er fyldt med sms'er med beskeder til partiledere, statsledere, om politisk uenighed og så videre.

- Hvem lavede indstillingen med automatisk sletning efter 30 dage på statsministerens telefon?

- Det ved jeg ikke.

- Gjorde du dig tanker om at standse den automatiske sletning, da Folketinget besluttede at lave en granskningskommission?

- Nej. Havde jeg tænkt i den slags, havde jeg slet ikke sendt sms'er overhovedet. Der er ingen, der hellere vil have mine sms'er i dag end mig.


Barbara Bertelsen afviste i øvrigt fuldstændig, at hun skulle have vidst noget om nogen manglende lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark, før beslutningen blev truffet. Og der var ikke dokumentation for andet.

Og hun sluttede afhøringen med et stort smil og ordene:

- Det var dejligt selv at få lov til at sætte nogle ord på.

Et godt bud er, at hendes statsminister gerne ville have undværet, at hun også skal sætte ord på til afhøringen 9. december.

Der er ingen, der hellere vil have mine sms'er i dag end mig.

Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet

En afhørt i en kommission er per definition ikke i kontrol, men i sekundet, hvor der opstod et kontrolvakuum, sprang Barbara Bertelsen ind og tog den ledige kontrol.

Fra artiklen

Minkkommissionen

Minkkommissionen skal undersøge og redegøre for relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i den ulovlige beslutning om, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Kommissionen er i gang med afhøringer, hvor også ministre i den kommende tid skal afhøres. Afhøringerne slutter med Mette Frederiksen 9. december.

Slettede sms'er er centrale, fordi kommissionen har bedt ministerier om sms'er fra sidste efterår og vinter. Politiet arbejder på at genskabe slettede beskeder, men it-eksperter vurderer, at det bliver svært.

Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Danmark

Sidste dag i rigsretten: - Vi gik til grænsen. Men ikke over

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce