Annonce
Danmark

Løvkvist: Messerschmidts sag vil martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu

Morten Messerschmidt møder pressen foran Retten i Lyngby efter domsafsigelsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Dommen på seks måneders betinget fængsel for EU-svig og dokumentfalsk har foreløbigt sat Morten Messerschmidt ud af spillet i kampen om at blive den næste formand i Dansk Folkeparti, der må se i øjnene, at sagen vil forfølge partiet længe endnu, vurderer Avisen Danmarks politiske analytiker.

Analyse: Fredag eftermiddag blev Morten Messerschmidt, folketingsmedlem og næstformand i Dansk Folkeparti, kendt skyldig i EU-svig og dokumentfalsk i sagen om brug af EU-støttekroner til et sommermøde i Dansk Folkeparti i 2015.

Messerschmidt blev efter syv retsdage ved Retten i Lyngby idømt seks måneders betinget fængsel.

Dommen ankede sagens hovedperson på stedet.

Annonce

Og det er svært at sætte definitive ord på, hvad dommen betyder for Morten Messerschmidts fremtid i dansk politik, lyder det fra Avisen Danmarks politiske analytiker, Kasper Løvkvist.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har allerede meddelt på Facebook, at Messerschmidt kan fortsætte sit politiske arbejde i partiet, så længe sagen venter at blive prøvet i Landsretten.

Samtidig er det op til Folketingets udvalg til valgs prøvelse at beslutte, om Messerschmidt fortsat er værdig til at sidde i Folketinget.

- Der vil jeg sige, det er sandsynligt, at de vurderer, han ikke er værdig til at være efter han er blevet dømt for nogle ret hårde paragraffer om svig og dokumentfalsk. Spørgsmålet er, om man venter med at tage stilling til det efter anken. Det er noget, udvalget selv beslutter, og fordi der er så lidt præcedens for de her ting, er det svært at sige, hvad der er mest sandsynligt, siger Kasper Løvkvist.

Med hensyn til vælgerbasen vil fredagens dom gøre det sværere for partiet at komme opad i meningsmålingerne, vurderer Kasper Løvkvist.

- Jeg tror, at alle dem, det betød noget for, at Dansk Folkeparti var et rent og ubesmittet parti, der ikke fiflede med regler nogensinde, allerede har forladt partiet. Men den grundlæggende skade er sket, og de, der er tilbage, tror jeg ikke tager sig ret meget af, at der er faldet en dom, som de formentlig vil synes er dybt uretfærdig, siger Kasper Løvkvist.

Messerschmidts formandshåb er stækket

Til gengæld har sagen betydning for dynamikken i de magtkampe, der længe har raseret toppen af Dansk Folkeparti, om hvorvidt partiet skulle finde en erstatning for Kristian Thulesen Dahl som partiets formand.

- Der var det oplagt, at Morten Messerschmidt skulle være den næste, og der har været en fornemmelse af, at han ville gå efter den ultimative magt efter det kommende kommunalvalg. Det er han jo blevet stækket fuldstændig på nu. Det kan han ikke længere, medmindre han bliver frikendt i en ankesag, og det bliver i hvert fald ikke på denne side af kommunalvalget, siger Kasper Løvkvist.

På den korte bane er det godt for Kristian Thulesen Dahls muligheder for at holde fast i formandsposten.

- Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet. Men partiets kommunalvalg kan stadig nå at blive så elendigt, at man synes, man skal have en ny formand alligevel, vurderer Kasper Løvkvist.


Morten Messerschmidt var den eneste reelle udfordrer, han havde, men for nu er han ude af spillet.

Politisk analytiker Kasper Løvkvist


Nu skal sagen altså også prøves ved Landsretten. Hvordan har resten af Dansk Folkeparti det med, at det her sandsynligvis kommer til at trække ud?

- Det går jeg ud fra, de er ærgerlige over. Blandt mange DF’ere har der været en slags lettelse over, at sagen endelig gik i gang, så man kunne se frem til en afgørelse. Ankesagen kunne man sagtens have forudset, men det holder jo liv i sagen, så jeg tror, at de, der havde håbet på at stå i dag med et resultat, nu må se i øjnene, at det her kommer til at martre Dansk Folkeparti i lang tid endnu, siger Kasper Løvkvist.

Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Danmark

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce