Annonce
Danmark

Løvkvist: Mette Frederiksen har ikke ændret standpunkt om børnene i Syrien - men hun kommunikerer det anderledes

I alt bor 19 børn med dansk tilknytning i fangelejrene i det nordlige Syrien. Ni af børnene er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen. Foto: Delil Souleiman/AFP

Regeringen har hele tiden stået fast: De 19 børn i syriske fangelejre med tilknytning til Danmark skal ikke hjem. Denne uge er tonen dog blevet en smule anderledes - omend avisens politiske reporter Kasper Løvkvist ikke mener, at det skyldes et ændret standpunkt.

Overblik: I disse dage er det næsten ikke til at komme uden om en flok børn i Syrien, hvis man vil opdatere sig på dansk politik.

I tirsdagens udgave af Avisen Danmark kunne du eksempelvis læse en analyse fra avisens politiske reporter Kasper Løvkvist. Her beskrev han udenrigsminister Jeppe Kofod som en mand, der sad på en gren i et træ:

"Da han blev præsenteret for valget mellem en sav og en stige, valgte han saven, som han straks begyndte at køre frem og tilbage i grenen."

Annonce

Sådan var situationen i hvert fald efter fredagens møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor de øvrige partier ikke fik de svar, de efterspurgte i sagen.

Få her et overblik over tidligere meldinger fra regeringen om børnene i Syrien, den nuværende situation i det politiske landskab og hvad vi reelt kan forvente, at regeringen vil gøre for børnene.

Avisen Danmarks politiske reporter Kasper Løvkvist har besvaret spørgsmålene for dig.

Hvad har statsminister Mette Frederiksen tidligere sagt om sagen?

- Mette Frederiksen har stået meget stålfast på, at børnene og forældrene i Syrien hænger sammen, og at der ikke har været mulighed for at tage børn hjem uden deres forældre. Det er det, der er det vigtige for regeringen - at mødrene ikke kommer hjem. Regeringen ville gerne have børnene hjem, hvis de kunne slippe for mødrene. Det har statsministeren bare ikke kommunikeret ret skarpt tidligere.

Hvorfor åbner Mette Frederiksen pludselig op for muligheden for at hjælpe børnene?

- Udover lækket fra Forsvarets Efterretningstjeneste til EkstraBladet, som har skabt tvivl om, hvad der er det sikkerhedsmæssigt mest rigtige for Danmark, så er det vigtigste, der er sket, at støttepartierne er blevet vrede på udenrigsministeren for at forholde dem vigtige oplysninger.

- Mette Frederiksen har indset, at hun risikerer at miste en udenrigsminister, hvis hun ikke selv går ind i sagen. Det er ikke mit indtryk, at hun har ændret standpunkt, men hun er blevet nødt til at ændre sin kommunikation i forhold til at lægge vægt på, at børnene gerne må komme hjem, hvis det kan lade sig gøre uden forældrene.


Regeringen ville gerne have børnene hjem, hvis de kunne slippe for mødrene. Det har statsministeren bare ikke kommunikeret ret skarpt tidligere.


- Hun bliver nødt til at signalere, at hun kæmper for sin udenrigsminister, og det er også mit indtryk, at det har virket. Det er lykkes statsministeren at tone situationens alvor lidt ned, efter at hun har haft partilederne inde til møde.

Hvilken forskel kommer det til at gøre for Jeppe Kofods fremtid, at regeringen nu næsten virker samarbejdsvillige?

- Det dæmper vreden hos støttepartierne. Hvis vi skal blive i billedet, at Jeppe Kofod fik valget mellem en sav og en stige, er Mette Frederiksen ved at forsøge at give ham en stige, mens hun hjælper ham med at holde den gren oppe, som han sidder på.

Hvad kan vi reelt forvente, at regeringen vil gøre for børnene i Syrien?

- Jeg tror, der er et embedsværk, som lige nu er under maksimalt pres for at finde alle de kreative løsninger, de overhovedet kan komme op med i forhold til børnene. Men statsministeren står stadig fast, så længe hun kan på, at mødrene ikke kommer nogen vegne.

- Det store spørgsmål er, om der kan findes de kreative løsninger - om børnene hentes hjem. Det bliver helt sikkert også undersøgt, om man kan gøre noget for børnene, mens de er dernede.

- De Konservative har talt om at bruge penge på afradikalisering af børnene dernede. Der er ikke rigtigt nogen, der tror på den model, men det viser, at der er mange, der gerne vil gøre noget dernede.

Hvorfor er det lige nu, debatten er blusset op igen?

- Det er på grund af de lækkede oplysninger fra efterretningstjenesterne. Det gav ny benzin på bålet, at EkstraBladet kunne fortælle om nogle af de ting, der foregår dernede, som Folketingets partier ikke var blevet orienteret om. Det er de så blevet nu. Partilederne har fået alle de oplysninger nu, som ordførerne ikke kunne få på mødet i fredags, og det har hjulpet.

Annonce
Annonce
Annonce