Annonce
Debat

Lad os droppe ideologien i ældreplejen: Privat pleje eller ej – værdighed og kvalitet er det vigtigste

"I Alternativet er vi ikke ideologer. Vi er her for at løse problemer og skabe gode, værdige liv for kommunens borgere. Derfor har vi heller ikke noget principielt imod, at driftige private iværksættere leverer en service til borgerne i form af hjemmepleje", skriver Carsten Borup. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Berits Hjemmepleje er nu tvangslukket. Tusinde borgere i Aarhus mistede dermed nærmest fra en dag til den anden deres hjemmeplejere. Det arbejde overtages indtil videre nu af kommunen.

Og selvfølgelig skulle Berits Hjemmepleje stoppe arbejdet efter de graverende eksempler på, at nogle borgere har fået en helt uværdig behandling.

Men i kølvandet på lukningen af Berits Hjemmepleje er SF i Aarhus gået ud for at klandre hele den private plejesektor. "Tiden er moden til, at vi spørger os selv, om det er holdbart, at der er private firmaer i hjemmeplejen", lød det fra Jan Ravn Christensen. Stod det til ham og SF, skulle plejeområdet kun drives af kommunale institutioner.

Annonce

I Alternativet er vi ikke ideologer. Vi er her for at løse problemer og skabe gode, værdige liv for kommunens borgere. Derfor har vi heller ikke noget principielt imod, at driftige private iværksættere leverer en service til borgerne i form af hjemmepleje. Om plejerne er ansat i kommunen eller i et privat firma er ikke væsentligt. Det væsentlige er den kvalitet, som borgerne oplever.

Vi vil til enhver tid stå på mål for, at kommunen skal føre et ordentligt tilsyn med alle de opgaver, vi udliciterer. For det er i sidste ende stadig byrådet, der skal tage ansvar for, at borgerne bliver behandlet godt.

Derfor støtter vi også fortsat muligheden for at bruge private aktører til at levere hjemmepleje i Aarhus Kommune. Ikke mindst, fordi vi ønsker den størst mulige frihed for borgerne til at vælge det tilbud, der giver mening og værdi i deres liv og hverdag.

Meget kunne tyde på, at problemet slet ikke havde noget at gøre med, at det var et privat firma. Derimod synes pilen at pege tilbage på Aarhus Byråd og udvalget for sundhed og omsorg selv. For allerede for to år siden var udvalget blevet advaret om, at der var problemer med blandt andet medicinhåndteringen hos Berits Hjemmepleje. Alligevel var opmærksomheden og tilsynet med firmaet ikke tilstrækkelig.

"Problemet er, at Aarhus Kommune ikke har et grundigt tilsyn med hjemmeplejen", som formanden for Ældrerådet i Aarhus, Jan Radzewicz, udtaler til Stiften 8. oktober.

Derudover kan man selvfølgelig tilføje, som også Stiften gør det på lederplads 10. oktober, at dårlig pleje og fuldstændig mangel på værdighed også kan forekomme i kommunale tilbud. Se bare på Kongsgård-sagen.

Alternativets førsteprioritet er at sikre borgerne værdig og ordentlig behandling. Derfor vil vi ikke på forhånd udelukke hverken kommunale eller private tilbud. Men vi vil til enhver tid stå på mål for, at kommunen skal føre et ordentligt tilsyn med alle de opgaver, vi udliciterer. For det er i sidste ende stadig byrådet, der skal tage ansvar for, at borgerne bliver behandlet godt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce